17.9.2024 Meddelande
Kryddor av kvalitet smakar mer – och bättre. Det vet Paulig, som ligger bakom varumärket Santa Maria. Bolaget lägger enormt arbete på att säkerställa rätt smak, doft, färg och utseende på sina kryddor och örter. Ett arbete som lönat sig då Santa Maria Svartpeppar och Kanel fått Superior Taste Award.

Paulig har ett dedikerat team som köper in kryddor från hela världen, och bygger långsiktiga relationer med sina leverantörer och besöker odlingar på bergssluttningar, i skogar och avlägsna fält sedan årtionden. I Mölndalsfabriken arbetar 80 personer med att tvätta, sortera, mala och blanda kryddorna till de produkter vi hittar i hyllan i våra matbutiker. Företaget har även ett eget labb som testar flödesegenskaperna hos malda kryddor, gör smaktester och löpande mikrobiologiska analyser.

"Kvalitet betyder allt för kryddor! Hur kryddan odlas och bearbetas påverkar både smaken och kvaliteten – och i slutändan hur mycket krydda du behöver använda", säger Branka Veljovic, Sourcing Manager på Paulig.

Utmärkelsen Superior Taste Award gavs efter att en jury bestående av 200 professionella smakexperter blindtestat produkterna och bedömt smak, doft, utseende och konsistens. Jurymedlemmarna kommer från över 20 länder och är noggrant utvalda; de har uppmärksammats av kock- och sommeliertävlingar eller toppinstitutioner som Le Guide Michelin- och Gault & Millau. https://www.taste-institute.com/en/home

Santa Maria-standarden

Sedan 1911 har Paulig arbetat fram en unik process och metodik i åtta steg, för att säkerställa kvaliteten i varje enskild kryddförpackning som når konsumenten. Processen innefattar bland annat detaljrika specifikationer till odlare runt hela världen, tusentals provsmakningar, årliga resor till olika odlingsplatser och arbete med utveckling av hållbara jordbruksmetoder och rättvisa arbetsvillkor, mängder av säkerhetstester och dessutom egna fabriker som säkerställer renhet och rätt hantering av råvarorna.

"Kryddor av hög kvalitet står för cirka 50% av smakupplevelsen av en rätt, men bara för ca 1% av kostnaden för den. De är maträttens bärare och den komponent i rätten som kan göra skillnad mellan något tråkigt och smaklöst och en fantastisk succé". säger Eric Wollberg, Marketing Activation Manager på Paulig.

Juryomdöme Santa Maria Svartpeppar grovmalen, tre stjärnor (högsta ranking)

”En mycket imponerande produkt med en aptitretande arom och nyanser av trä och citrus i gommen. Sammantaget är detta en utmärkt produkt med en elegant och autentisk smak.”

Juryomdöme Santa Maria Kanel malen, två stjärnor

”Sammantaget är detta en mycket bra produkt med ett homogent visuellt utseende och en klassisk kanelsmak. En imponerande produkt som lämpar sig för en mängd olika rätter.”

Tidigare belönade produkter från Santa Maria, i Superior Taste Awards:

Santa Maria Tellicherry Pepper, 3 stjärnor

Santa Maria Kardemumma, 3 stjärnor

Santa Maria Creamy White Pepper, 3 stjärnor

Santa Maria Saffran, 2 stjärnor

PRODUKTFAKTA

Santa Maria Svartpeppar Grovmalen
Glasburk, 34 g

”Frisk, aromatisk peppar med varm och kryddig karaktär. Den grova konsistensen gör att smakerna kan utvecklas fullt ut.”

Santa Maria Kanel Malen
Glasburk, 40 g

”Fräscht, klangfullt kanelpulver med en bra balans mellan söta och kryddiga toner. Lämnar munnen varm.”

OM PAULIG

Paulig är ett internationellt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra både för människan och planeten. Företaget erbjuder Tex Mex, snacks, kaffe, World Foods och kryddor under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. År 2023 uppgick Pauligs försäljning till cirka 1,2 miljarder euro. Paulig grundades 1876 och ägs till 100% av Paulig-familjen. Företaget har 2 300 medarbetare i 13 länder som alla samlas kring syftet ”For a life full of flavour”. www.pauliggroup.com

PRESSKONTAKT

Lina Leden

PR Manager

+358 40 7311 343

communications@paulig.com

RECEPT

Pasta alla Crema di Pomodoro

Krämig tomatpasta med burrata, chiliflakes och Santa Marias prisvinnande svartpeppar.

Ingredienser
4 port

Sås

2 vitlöksklyftor

350 g cocktailtomater eller romatomater

2 msk olivolja

1 msk tomatpuré

50 ml vispgrädde

2 tsk Santa Marias oregano

1 tsk fint rivet citronskal

0,5 msk honung

Krydda med salt efter smak

Pasta och topping

280 g pasta, bucatini eller spagetti

2 st à 125 g burrataost

1 tsk Santa Marias Chili Flakes

1 kruka färsk basilika

Santa Maria Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlöken fint. Halvera cocktailtomaterna eller skär romatomaterna i mindre bitar.
  2. Värm olivoljan i en stekpanna över medelvärme och tillsätt den hackade vitlöken. Fräs tills vitlöken är gyllenbrun och doftande.
  3. Tillsätt de halverade tomaterna och tomatpurén i stekpannan. Låt det sjuda tills tomaterna mjuknar, cirka 5 minuter.
  4. Rör ner vispgrädden och låt det sjuda i ytterligare 2 minuter.
  5. Krydda såsen med Santa Marias oregano, fint rivet citronskal och honung. Smaka av med salt efter behov.
  6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Häll av pastan och spara lite av kokvattnet.
  7. Blanda den kokta pastan med såsen i stekpannan. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet för att få en krämig konsistens.
  8. Servera pastan på tallrikar och toppa med burrataost, Santa Marias Chili Flakes, färsk basilika och Santa Maria Svartpeppar.

Morotskaka

Den här kakan är saftig och full av smak från Santa Marias kryddiga kanel, kardemumma och ingefära. Toppad med en len och söt cream cheese-frosting blir den en riktig höjdpunkt på kaffebordet.

Ingredienser
24 port

Kaka

6 ägg

6 dl strösocker

6 dl finrivna morötter (ca 360 g)

2 msk färskpressad citronsaft

4 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)

6 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 msk Santa Maria Kanel, malen

1 msk Santa Maria Kardemumma, malen

1 msk Santa Maria Ingefära, malen

1 tsk salt

Frosting

300 g cream cheese

75 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör så här - kaka:

Sätt ugnen på 175⁰C.

  1. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  2. Tillsätt finrivna morötter, citronsaft och olja. Blanda väl.
  3. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och salt.
  4. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-45 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr.
  7. Låt kakan svalna helt innan du breder på frostingen.

Gör så här - frosting

  1. Vispa cream cheese och smör tills det blir krämigt.
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, och vispa tills det blir en jämn och fluffig frosting.
  3. Bred eller spritsa frostingen över den avsvalnade kakan.

Garnera med små marsipanmorötter (finns att köpa i specialaffärer eller gör själv med marsipan) och pudra över kanel.