Stora landområden används idag för att odla växter enbart för att utvinna aromer, ett jordbruk som kräver stora mängder vatten och insatsvaror. De smaksättande molekyler som EvodiaBio fokuserar på, såsom de i humle, förekommer ofta i så låga mängder att det behövs många växter för att extrahera bara några milligram.
EvodiaBio har tagit fram en banbrytande lösning där de återuppfinner aromatiska föreningar och eliminerar behovet av att utvinna dessa ur växter. Genom att använda en precisionsfermenteringsprocess med jäst, kan företaget producera molekyler på ett effektivt sätt med ett mycket koncentrerat resultat. Det ger betydligt lägre kostnader, mindre avfall och kräver mindre förvaringsutrymme än traditionella metoder.
”Vågen av alternativa ingredienser har bara börjat och vi ser fram emot att se vad detta team och denna teknik kan göra. Det har så otroligt mycket potential, inte bara genom att spara på planetens resurser, utan processen i sig möjliggör också ett mycket lovande business case för kunden, säger Marika King, chef för PINC. ”För Paulig är EvodiaBio är en bra match eftersom vår mission är ’För ett liv fullt av smaker’ och vi är alltid på jakt efter mer hållbara och smakrika ingredienser.”
Det första produktsortimentet som utvecklats och produceras av EvodiaBio är Yops™, en mer hållbar humlearom för användning i alkoholfri öl. Marknaden för alkoholfri öl växer snabbt(1) men majoriteten av konsumenterna anser fortfarande att den inte är lika god som vanlig öl (2) (3).
”Alla som brygger alkoholfri öl vet hur svårt det är att få rätt smak. Med Yops™ gör vi det möjligt att njuta av god smak utan att utarma naturresurserna. Vi riktar först in oss på bryggeribranschen, men på sikt vill vi revolutionera en lång rad branscher, såsom de för livsmedel, parfym och kosmetika. Vi erbjuder en skalbar väg framåt och löser marknadens behov av fler naturliga molekyler”, säger Camilla Kloss Fenneberg, vd på EvodiaBio.
Investeringsrundan på fyra miljoner euro leddes av Nordic Foodtech VC och inkluderade, förutom PINC, det globala ingrediensföretaget Symrise, samt VC-bolagen Thia Ventures och NewTree Impact.
Faktaruta: Yops™
Yops™ har betydligt mindre miljöpåverkan jämfört med traditionell produktion, skörd och förvaring av humle. EvodiaBios uppskattningar visar att man kan uppnå samma arompotential med 5 gram Yops™ som producerats med 1 liter vatten, jämfört med 10 kg traditionellt producerad aromhumle som producerats med 27 000 liter vatten(4). CO2-utsläppen för denna produktion beräknas till 0,56 CO2 jämfört med 55 CO2.
Om PINC
PINC är Pauligs riskkapitalgren för investeringar i nya startups inom och kring foodtech och framtidens mat. PINC:s målsättning är att hjälpa Paulig att förnya sig och växa samt att bidra till en smakrikare, hälsosammare och mer hållbar planet.
Om EvodiaBio
EvodiaBio är ett bioindustriellt företag som har utvecklat ett toppmodernt och hållbart sätt att producera naturliga aromer. Genom en patenterad fermenteringsprocess har företaget utvecklat en effektiv metod för att producera aromer som oftast går förlorade när man producerar alkoholfri öl. Aromerna kommer att ge bryggaren möjlighet att på ett konsekvent och hållbart sätt ge ölet sin fulla smak. EvodiaBios mål är att bli branschledande inom utvecklingen av toppmoderna aromer för livsmedels- och dryckesbranschen.
Om Paulig
Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur. Företaget erbjuder kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Liven och Poco Loco. Pauligs omsättning uppgick 2021 till 966 miljoner euro. Företaget har över 2 400 medarbetare i 14 länder som alla samlas kring syftet “For a life full of flavour”.
För ytterligare information, kontakta:
Nils Sjöberg
Kommunikationschef Sverige
nils.sjoberg@paulig.com
+46 70 085 24 11
Källor
1: Non-Alcoholic Beer Global Market Report 2021:COVID-19 Growth And Change, 2021
2: Givaudan Mindful Drinking research, 2020\
3: Non-alcoholic beer market in the Netherlands, Statista, 2018
4. Yakima Chief Hops report of 2016, p. 49.