4.6.2021 Artikkeli

Harva yritys on yltänyt vastaavaan saavutukseen: Pauligin brändit ovat eläneet kuluttajien mielissä ja sydämissä jo 145 vuoden ajan. Toimitusjohtaja Rolf Ladaun mukaan Pauligin menestyksen salaisuus on ennen kaikkea yrityksen tapa elää arvojaan todeksi. Nämä arvot ohjaavat Pauligia myös nyt, kun yritys on luomassa perustaa, jonka turvin se menestyy myös seuraavat 145 vuotta. 

Paulig juhlii 145-vuotispäiväänsä toukokuussa. Yrityksen tarina alkoi vuonna 1876, kun Saksasta Suomeen muuttanut Gustav Paulig alkoi tuoda uuteen kotimaahansa kahvia, mausteita ja muita ulkomaan hyödykkeitä. 

Kuluneiden 145 vuoden aikana lukemattomia yrityksiä on perustettu ja lopetettu, ja samalla koko maailma on muuttunut valtavasti. Tämän kaiken muutoksen keskellä Paulig on onnistunut paitsi pysymään menestyvänä yrityksenä, myös pitämään brändinsä merkityksellisinä – ihmisten mielissä ja sydämissä. 145 vuotta on ihmiselämää pidempi aika, joten jotain yksilöä suurempaa Pauligissa periytyy eteenpäin. Mikä on menestyksen salaisuus?  

Toimitusjohtaja Rolf Ladau vastaa tähän kysymykseen korostamalla kolmea Pauligille keskeistä elämänasennetta. Niistä jokainen liittyy yrityksen arvoihin: Grow Together, Strive for Excellence ja Stay Curious. 

"Paulig on perheomisteinen yritys, jolla on perheyrityksen arvot. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että Paulig pyrkii pitkän aikavälin menestykseen ja kasvuun lyhytnäköisen voitontavoittelun sijaan.” 

 

Paulig 145

 

1. Grow Together: aitous ja autenttisuus 

Rolf Ladau aloitti toimitusjohtajana vuonna 2018. Hän sanoo, että sekä hän että kaikki hänen jälkeensä Pauligille tulleet ovat olleet erityisen vaikuttuneita lämpimästä vastaanotostaan. Henkilöstön keskuudessa vallitsee yhteenkuuluvuuden tunne. Työntekijät todella tuntevat ja ovat sisäistäneet yrityksen arvot. 

"Monien yritysten arvot näyttävät kyllä upeilta PowerPointissa, mutta Paulig on onnistunut todella tekemään omistaan eläviä. Arvot ohjaavat päätöksentekoa ja jokapäiväistä työtä. Ne ovat juurtuneet organisaation kulttuuriin." 

Tämä saavutettiin Ladaun mukaan yhteiskehittämällä: Pauligin koko henkilöstö on osallistunut arvojen luomiseen. Arvojen määrittelyyn ja merkityksellistämiseen osallistuminen myös sitoutti henkilöstön niihin. 

Arvojen todeksi eläminen ulottuu Pauligissa myös oman työn ulkopuolelle. Arvot ohjaavat myös sitä, miten Paulig näkee itsensä osana ympäröivää yhteiskuntaa.  

”Olen kokenut hyvin koskettavaksi esimerkiksi sen, miten Paulig on osallistunut suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen ja tukemiseen sodan aikana ja sen jälkeen”, Ladau sanoo. 

Jatkosodan aikana Paulig maksoi täyden palkan rintamalla olleille työntekijöilleen yhteensä viiden vuoden ajan. Sodan jälkeen Paulig osallistui jälleenrakennustyöhön paahtamalla kahvia erikoispakkauksiin, joita jaettiin metsureille. 

1940-luvulla Paulig keräsi 1,4 miljoonaa markkaa Suomen ensimmäisen lastensairaalan rakentamista varten. Yritys jatkoi perinnettä vuonna 2014 lahjoittamalla 1,5 miljoonaa euroa Helsingin uuden lastensairaalan rakentamiseen. 

 

2. Strive for Excellence: työntekijöiden arvostaminen 

Paulig on arvostettu työnantaja, jolla on erittäin sitoutuneita työntekijöitä. Arvostus työntekijöitä kohtaan käy myös ilmi Ladaun tavasta puhua henkilöstöstä. 

"Vuonna 2019 aloitimme laajan organisaatiouudistuksen. Vuotta myöhemmin saapui koronaviruspandemia. Tässä tilanteessa pallot olisivat hyvin voineet pudota mutta eivät pudonneet – ja siitä kuuluu kiitos työntekijöille. Uutenakin organisaationa pystyimme lunastamaan lupauksemme ja tekemään erittäin hyvää liiketoimintaa. Olen todella vaikuttunut ja kiitollinen kaikesta siitä kovasta työstä, jota Pauligilla on tämän eteen tehty.” 

Vaikka osa Pauligin liiketoiminnasta on sidoksissa pandemian kurittamaan ravintola-alaan, ketään ei ole tarvinnut lomauttaa. Pauligin johto suunnitteli yhdessä niiden työntekijöiden kanssa, joihin pandemia erityisesti vaikutti, mitä muuta he voisivat tilanteen palautumista odotellessa tehdä. 

"Uskon vakaasti, että kun työntekijät tuntevat itsensä arvostetuiksi, he sitoutuvat yritykseen. Pelkän vaatimisen sijaan työntekijöitä pitää tukea ja antaa oikeat työkalut työnsä tekemiseen." 

 

3. Stay Curious: kiinnostus maailmaa ja asiakkaita kohtaan 

Rolf Ladaun mukaan Paulig ei keskity vain itseensä vaan on kiinnostunut ympäröivästä yhteiskunnasta, erityisesti asiakkaista ja kuluttajista.  

Pauligin lupaus – For a Life Full of Flavour – kuvastaa tätä hyvin. 

”Minulle For a Life Full of Flavour tarkoittaa hyvien ja ainutlaatuisten hetkien rakentamista jokapäiväisen elämän tapahtumista, vaikka ne olisivat rutiininomaisia tai näennäisesti tylsiä. Se on se rentouttava kahvihetki ystävän kanssa tai perjantain tacoillallinen perheen kesken. Elämä on tässä ja nyt, ja juuri tällaiset arjen pienet hetket tekevät siitä ikimuistoista", Ladau kuvailee. 

Pauligin kiinnostus ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan on myös auttanut yritystä onnistuneesti ennustamaan muutoksia kuluttajakäyttäytymisessä.  

Muutokseen liittyy myös edelleen meneillään oleva organisaatiouudistus. Ladau kuvailee sitä perustaksi, jonka päälle Paulig voi luoda menestystä seuraavien 145 vuoden ajan. Oleellinen osa tätä perustaa ovat esimerkiksi digitalisaatioon ja eCommerceen liittyvät uudistusohjelmat – samoin kuin vastuullisuus, jossa Pauligin tavoite on tulla oman alansa edelläkävijäksi

"Niin omistajat kuin kuluttajatkin edellyttävät meiltä vastuullisuutta. Olemme tehneet kovasti töitä sen eteen, ja tuloksiakin on jo tullut. Paulig on esimerkiksi ensimmäinen elintarvikealan yritys Suomessa ja yksi harvoista Euroopassa, jolla on Science Based Targets -aloitteen hyväksymät ilmastotavoitteet”, hän sanoo. 

Seuraavien 145 vuoden kuluttua elämme vuotta 2166. Vain aika näyttää, miltä maailma näyttää silloin. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että vastuullisuus on sisäänrakennettu osa jokaisen menestyvän yrityksen toimintaa. 

Ja Paulig, joka on mitä luultavimmin tuolloinkin voimissaan, lienee jo työn touhussa suunnittelemassa askelmerkkejään taas seuraavan 145 vuoden ajalle. 

Rolf

 

Ura: Rolf Ladau opiskeli Turun kauppakorkeakoulussa kauppatieteitä pääaineenaan kansainvälinen markkinointi. Hän sanoo ajatelleensa aina muuttavansa ulkomaille, mistä syystä kansainvälinen markkinointi tuntui oikealta valinnalta. Tie veikin sitten Tanskaan, jossa Ladau työskenteli Kellogg’silla. Sittemmin hän on asunut monissa maissa, esimerkiksi Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, ja työskennellyt The Coca Cola Companyn ja Gilletten kaltaisissa suurissa maailmanlaajuisissa FMCG-yrityksissä. Ennen Pauligille siirtymistä vuonna 2018 hän oli Fazer Makeisten toimitusjohtaja. 

Perhe ja harrastukset: Ladau on naimisissa ja kahden pojan isä. Hänen harrastuksiinsa lukeutuvat urheilu – erityisesti kuntopyöräily – ja vanhat Volkswagenit. Hän omistaa edelleen kaikkien aikojen toisen autonsa, Volkswagen Beetlen, sekä täydellisesti kesäajeluille sopivan Kleinbusin. Ladaun mukaan kyse ei ole niinkään määränpäähän matkustamisesta vaan siitä, että pääsee nauttimaan matkasta ja vanhan auton nostalgisesta ajotuntumasta.  

Viimeisin kirja, jonka luit: Astrid Karlsen Scottin The 12th Man. Ladau pitää tietokirjallisuudesta; tämä kirja kertoo norjalaisten vastarintaliikkeestä toisen maailmansodan aikana.