Pauligs Head of Cupping Marja Touri provsmakar varje dag 200–300 koppar kaffe och klär kaffesmaken i ord. Hemma avnjuter hon helst sitt kaffe ur en kopp som passar hennes hand och mun bäst i hela världen. ”Kantens tjocklek och koppens vikt är ideala.”
Enligt Pauligs Head of Cupping Marja Touri är kaffe en vardagslyx som hör till varje dag. Finländarna dricker de facto synnerligen högklassigt kaffe.
”Kaffe nollställer situationer och ger människor kraft. Ofta hör man någon säga ”Nu behöver jag en kopp kaffe”. Kaffestunden kan vara en social händelse eller ett sätt att belöna sig själv. Personligen har jag alltid höga förväntningar på det kaffe jag ska dricka. Och när förväntningarna uppfylls blir jag lycklig. Det är verkligen en övergripande förnimmelse”, berättar Touri.
Det är inte så konstigt att Touri arbetar som kaffeexpert i dag. Hennes farmor var mycket noggrann med hur kaffet skulle smaka. Hon malde alltid kaffebönorna för hand strax innan hon kokade kaffet. Touri brukade redan som femåring dricka en kopp eftermiddagskaffe med sin farmor.
”När jag hörde det rosslande ljudet från kaffekvarnen lämnade jag leksakerna på fläcken. Mitt kaffe på den tiden var en bullsörja med mycket mjölk och socker”, beskriver Touri.
Hon förbjöds aldrig från att dricka kaffe som barn. För farmor var deras kaffestund mycket viktig, och den skulle ske på samma klockslag varje dag.
”Min farmor ville alltid få största möjliga smaknjutning av kaffet. När hon fick gäster hann de knappt få av sig ytterrocken innan hon var i full färd med att laga kaffe.”
Smak omvandlas till ord
Touris intresse för kaffe har inte svalnat under årens lopp – tvärtom.
”Jag har arbetat 34 år hos Paulig, och 16 år av dessa som Head of Cupping. Kaffe är väldigt intressant och jag lär mig fortfarande nya saker hela tiden, eftersom världen förändras och det föds ständigt nya perspektiv på och ändamål för kaffekulturen. Kaffevärlden har blivit mångsidigare och människorna ställer allt högre krav på kaffet”, säger Touri.
Kaffets arom är en helhet av hundratals ämnen som uppstår genom rostning. Man har identifierat över tusen olika aromämnen i kaffe, betydligt fler än t.ex. i vin.
När man arbetar som kaffeprovsmakare räcker det inte att man kan identifiera olika smaknyanser i kaffet, utan det gäller också att kunna verbalisera dem.
”Man kan t.ex. hitta en smak av vårlöksstjälk med en touch av choklad. Det kan låta konstigt, men det här beskriver mycket väl ett visst kaffe. Att provsmaka kaffe handlar i hög grad om att söka fram smaknyanser och skapa beskrivningar.”
Hur smakar då alltså finländarnas favoritkaffe Juhla Mokka?
”Juhla Mokka-smaken har lätta nyanser av bär och en syrlighet som står i bra balans med de aromrika nyanserna. Det kräver hårt arbete och lång erfarenhet att säkerställa en jämn smakkvalitet från år till år. För mig är en kopp Juhla Mokka lika viktig som en bästa kompis – det är lätt att dela dagens glädje- och sorgeämnen med den”, berättar Touri och fortsätter:
”Juhla Mokka har gett mig många trevlig minnen under årens lopp. Viktiga stunder för mig är t.ex. när jag kommer hem efter en resa, lagar en kopp Juhla Mokka-kaffe och dricker det i lugn och ro i mitt eget hem.
Världens lämpligaste kopp
Hemma har Touri en favoritmugg, och hon avnjuter alltid sitt kaffe ur den.
”Den är helt enkelt världens lämpligaste kaffekopp för min hand och min mun. Kantens tjocklek och koppens vikt är perfekta.”
Kaffesmaken måste tolkas som en helhet, där även ansvar och hållbarhet är viktiga aspekter. Touri vill veta varifrån det kaffe hon dricker kommer.
”Det här är något som intresserar konsumenterna mer och mer. Kaffet behöver få ett ansikte. Det räcker inte att det smakar gott, utan man vill ha reda på dess bakgrund. Vårt kaffe kommer från fjärran länder. Även därför tycker många att det är viktigt att känna till dess ursprung. Jag är glad och stolt över att Paulig satsar hårt på detta hållbarhetsarbete varje dag. Det löper som en röd tråd genom bolagets hela verksamhet.”
8.1.2020