7.1.2020 Artikel

Coffee Training Expert Jori Korhonen från Paulig Barista-institutet avnjuter helst sitt kaffe i gott sällskap och i vackert naturligt ljus. Trots att han är expert inom sitt område befattar han sig aldrig med hur hans farmor lagar kaffe. ”Jag skulle aldrig ha hjärta att säga åt henne att kaffe ska kokas på något annat sätt. De sällsynta stunder jag har tillsammans med henne är viktiga för mig.”

Coffee Training Expert Jori Korhonen från Paulig Barista-institutet är en toppexpert inom ämnet kaffe, och när han dricker kaffe söker han ständigt efter avvikelser och rariteter – något speciellt och nytt. Korhonen blir alltid lika ivrig när han hittar en ny smaknyans. I sitt arbete analyserar han noggrant kaffets smak och dess olika nyanser. Även på sin fritid provsmakar han hela tiden nya kaffesorter, som ofta beställts från andra länder.

Korhonens vardagsfavorit är emellertid mer än bekant för finländarna.

”Juhla Mokka har varit mitt favoritkaffe redan i många år. Jag är definitivt en vän av ljusrostat kaffe, och Juhla Mokka tar fram det ljusrostade kaffets bästa sidor: en frisk syrlighet och bärlika smaknyanser.”

Hållbarheten är starkt närvarande i kaffestunden

Korhonen smakade på kaffe för första gången i sitt liv hemma hos sin farmor när han var 8 år gammal. Han öste i en stor dos socker och mjölk men blev inte särskilt imponerad av smaken. Han vaknade till insikt om kaffets känsliga värld betydligt senare, närmare bestämt i studielivet. Under sina studier jobbade Korhonen på olika caféer. Det var tungt att kombinera arbetet och studierna, och han lärde sig att dricka kaffe för att motarbeta tröttheten.

I dag dricker Korhonen alltid sitt kaffe svart och utan socker.

”Jag började på Paulig Barista-institutet för ett par år sedan, i januari 2017, och mitt arbete går ut på att ge Pauligs nyckelkunders personal en introduktion i kaffets fascinerande värld. I mitt arbete träffar jag varje år tusentals människor som är intresserade av kaffe, och det gör att varje arbetsdag blir intressant och annorlunda. Det hör till mina uppgifter att se till att våra kunder lagar så gott kaffe som möjligt.”

Korhonen har märkt att en trevlig kaffestund påverkas förutom av kaffets smak även av många andra faktorer: sällskapet, omgivningen och en stressfri atmosfär.

”Jag stannar alltför sällan upp under arbetsdagen för att njuta av en kopp kaffe, trots att jag vet att en ordentlig kaffepaus i lugn stämning med arbetskamraterna gör mycket gott. Vi har säkert alla märkt hur olika kaffet smakar beroende på i vilken situation vi dricker det.”

Även hållbarhetsaspekten påverkar kaffestunden.

”När man vet att allt har gjorts väl och ingen bakomliggande faktor ger dåligt samvete, smakar kaffet till exempel mycket bättre. Humöret och medvetenheten påverkar definitivt smakupplevelsen.”

Jori Korhonen2

Värdefulla kaffestunder med farmor

På fritiden njuter Korhonen bäst av sitt kaffe när han får dricka det tillsammans med sin farmor.

”Varje träff med min 91-åriga farmor är i sig värdefull, och jag skulle aldrig ha hjärta att säga att kaffet egentligen ska kokas på något annat sätt. Det smakar ändå alltid jättegott, eftersom jag får vara de där sällsynta stunderna med henne”, berättar Korhonen.

Korhonens mest oförglömliga Juhla Mokka-stunder har däremot en stark koppling till hans arbete.

”Ett par gånger har vi tillsammans med mina kolleger testat hur man kan laga den absolut perfekta koppen Juhla Mokka-kaffe genom att mäta varje gram och optimera det vatten som används vid tillagningen av kaffet. När man smakar på kaffe som lagats på detta sätt får man sig en bra påminnelse om hur gott Juhla Mokka-kaffet faktiskt är.

Varför är kaffe så viktigt för oss finländare?

”Efter krigen hade finländarna inte särskilt mycket lyxprodukter att tillgå, även tillgången på kaffe ransonerades. Jag tror det är därför kaffet har blivit så viktigt för finländarna. Kaffe hör till en bra vardag, men det har också alltid använts till att fira både mindre och större stunder i livet.”

Läs också: Finnish coffee culture is one-of-a-kind

8.1.2020