Paulig och finska Naturresursinstitutets (Luke) har utvecklat en matavfallskalkylator för att hjälpa människor att uppskatta sitt matavfall och hitta nya sätt att minska det. Vår ledningsgrupp har testat kalkylatorn och här är deras reflektioner. Du kan själv prova kalkylatorn och se hur mycket pengar du kan spara samtidigt som du gör en insats för miljön.
Livsmedelsavfall är en traditionellt sett förbisedd fråga med djupgående påverkan på både miljön och ekonomin. Omfattningen är svindlande: en tredjedel av alla livsmedel som produceras i världen går till spillo och om livsmedelsavfallet var ett land skulle det hamna på tredje plats av de länder som släpper ut mest växthusgaser.
Lyckligtvis har medvetenheten om frågan ökat under de senaste åren, både bland organisationer och individer. När det gäller företag, i synnerhet de som är verksamma inom livsmedels- och dryckesindustrin, så kan fokus på livsmedelsavfall bidra mycket till deras hållbarhetsarbete.
Paulig driver ett ambitiöst hållbarhetsarbete har som målsättning att halvera matavfallet i sin värdekedja senast 2030. Sedan mars 2021 har Helsinki Institute of Sustainability Science (HELSUS) arbetat tillsammans med Paulig för att undersöka livsmedelsförluster i Pauligs råvaruleverantörskedja för att hitta nya sätt att minska dem. När det gäller Pauligs egen verksamhet har mycket redan uppnåtts – idag återvinns 99,5 % av det livsmedelsavfall som genereras av Pauligs verksamheter som djurfoder, komposteras eller används för biogasproduktion.
Vi på Paulig tror också att alla kan hjälpa till som individer. Tidigare i år lanserade Paulig och Natural Resources Institute Finland (Luke) en kostnadsfri kalkylator för finska hushåll för att hjälpa dem att uppskatta hur mycket livsmedelsavfall familjen har, dess klimatpåverkan och ekonomiska värde.
Naturligtvis ville Pauligs ledningsgrupp testa kalkylatorn. Många av dem gjorde redan aktiva val för att minimera matavfallet i hemmet, mentrots detta fick de med sig flera nya lärdomar och tips.
Tips på enkla sätt att undvika matavfall i hemmet
Allt börjar med bra planering. En av de viktigaste upptäckterna från ledningsgruppen var att de började uppmärksamma hur mycket mat de köper.
”Jag har upptäckt att jag genom att planera veckans menyer i förväg kan undvika att köpa för mycket. På så sätt passerar inte heller maten sitt bäst före-datum.”
Som bekant kan det dock vara svårt att planera alla måltider i förväg, vilket ofta leder till att för mycket mat köps och tillagas. Så vad gör man då? Tips frånledningsgruppen:
”Det här ett enkelt men effektivt tips som många hört sedan barnsben. Taaldrig mer mat än att du orkar äta upp. Du kan alltid ta en portion till om du fortfarande är hungrig.”
Det som finns kvar i stekpannan eller kastrullen kan också användas – du kan göra en helt ny maträtt av matresterna. Nyckeln är inspiration. Var inte rädd för att använda din kreativitet och experimentera lite!
”Mitt hemliga vapen för att undvika att slänga mat är, kanske lite förvånande, vår grannfamilj med fem barn. Om vi råkar köpa för mycket mjölk eller bröd så springer jag helt enkelt över med det så att allting går åt.”
Erfarenhet av att använda kalkylatorn för matavfall
Med matavfallskalkylatorn vill Paulig hjälpa människor att bli medvetna om sitt matavfall och dess påverkan. Det blev också resultatet för vår ledningsgrupp: kalkylatorn för matavfall började påverka deras dagliga rutiner.
För vissa bekräftade kalkylatorn att de kontinuerligt måste förbättra sina vanor för att minska matsvinnet. För andra var indexresultatet för matavfall ännu bättre än de förväntade sig. Men användningen av kalkylatorn för matavfall hjälpte dem ändå att hitta nya sätt att minska mängden matavfall ännu mer. Nu är det din tur! Prova Pauligs och Lukes matavfallskalkylator på www.lessfoodwaste.fi