19.1.2021 Artikel

I januari är det många av oss som är fast beslutna att förbättra vår livsstil. Ofta innebär det att vi förbättrar vår kost. Men att äta nyttigt är svårt om det inte smakar lika bra. Karin Jonsson, hållbarhetschef på Paulig, arbetar med att ta reda på hur man ger kunden vad den vill ha - samtidigt som man gör det nyttigare. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att äta nyttigare.

För ett mat- och dryckesföretag som Paulig handlar en stor del av hållbarhet om hälsa. Vad vi äter och dricker har stor påverkan på hälsan och därför måste livsmedelsföretag tänka på framtiden när de utvecklar sina produkter. När människor blir mer hälsomedvetna är ett ökat utbud av näringsrik och intressant mat och dryck ett recept för framgång. 

På Paulig är en av experterna på området Karin Jonsson, Pauligs hållbarhetschef för näring och hälsa. Företaget har satt upp ett ambitiöst mål - att bli en hållbar ledare i livsmedelsbranschen. Ambitionen är att 70 % av dess nettoomsättning år 2030 ska komma från produkter och tjänster som är bra för människors hälsa och välbefinnande samt för planeten. Men utan att någonsin kompromissa med smak och bekvämlighet.

Det är i hälsodelen av detta mål som Jonsson spelar en nyckelroll. 

Karin Jonsson

- Min fokus har varit att utvärdera den nuvarande situationen och vägen framåt. Det börjar med grundläggande definitioner såsom vad hälsa och nyttiga produkter är.

Karin förklarar att det i dag kan vara en utmaning för kunder att veta hur de ska äta nyttigt, eftersom det finns så mycket motstridig information och så många trender i omlopp. 

Men om du tittar på vetenskapen och de officiella rekommendationer som baserats på dem är de faktiskt ganska överens om vad som är hälsosamt. I huvudsak är det växtbaserade livsmedel, såsom fullkorn, baljväxter, nötter, frön, frukt och grönsaker.

Från ett mat- och dryckesföretags perspektiv är den avgörande utmaningen att dra gränsen mellan vad som är nyttigt och vad konsumenterna faktiskt vill ha. 

- Om du sätter ribban för högt – till exempel för mycket fiber och fullkorn – kanske du endast når ut till de personer som ändå äter nyttigt. Då får det inte så stor påverkan. Så det är alltid en fråga om att balansera hur många nyttiga ingredienser du kan använda i maten och samtidigt garantera att den smakar bra.

Men människors preferenser är inte huggna i sten. Enligt Karin kan konsumenter också vänja sig vid nya smaker och lära sig att tycka om nyttigare alternativ. Detta hände till exempel i Finland, där regeringens insatser ledde till minskad saltkonsumtion, vilket hjälpte människor att vänja sig vid det. 

 

Tips för att få vegansk mat att smaka gott 

 
En vegansk kost är både nyttig och bra för planeten. Och januari är som sagt en populär månad för att testa initiativ som Veganuary, minska köttkonsumtionen eller på andra sätt förbättra sin livsstil. Men vad ska man då välja och hur gör man för att vegansk mat ska smaka gott och bli mer nyttig?

Att äta veganskt kanske inte måste innebära att äta svampiga hamburgare med gummiaktig ost. Att utforska världens mat, såsom thaimat eller Tex Mex, är ett fantastiskt sätt att laga och njuta av utsökta veganska rätter. 
 

Här är Karins fyra tips för hur du kan välja en nyttigare och mer växtbaserad kost utan att kompromissa med smaken. 

 

 1. Växtbaserade proteiner med Tex Mex 

Ett perfekt område för en rätt som är bra för både människor och planet är Tex Mex taco! Det finns inget som passar bättre än en växtbaserad proteinrik färs såsom Pulled Oats® ihop med en smakrik tacokryddmix och dina bästa Tex Mex-tillbehör, oavsett om du provar det för första gången (eller andra eller tredje eller …).  

Samma sak gäller en nyttig fullkornstortilla. Den har en nötaktig smak som passar perfekt ihop med smakerna och texturerna hos saftiga tomater, krispig paprika, smakrik lök, söt mango, krämig avokado, kryddstark salsa, karakteristisk koriander – och varför inte lite kryddig stekt bönröra?  

Förhöj smaken ännu mer genom att lägga till en skvätt vitlöks- och chiliolja. Oljan förstärker inte bara smakerna, utan innehåller också nyttiga omättade fettsyror. Att använda kallpressade extra jungfruoljor rekommenderas, eftersom de innehåller polyfenoler som är bra för hjärtat.  

 

2. Thaismaker med curry och kokos 

Thaimaten erbjuder ett stort urval av rätter som är veganska, goda och som kan göras nyttiga. Att kombinera currypasta med dina favoritgrönsaker fixar smakerna. 

Du kan till exempel använda grön eller röd currypasta, växtoljor och lite kokosmjölk för att förhöja smaken. Lägg till dina favoriter bland grönsaker och baljväxter: purjolök, broccoli, röd paprika, tofu och/eller kikärter. Även här kan du använda lite vitlöks- och chiliolja efter tillagningen för att verkligen lyfta fram smakerna och förbättra rättens fettsyreprofil. 

Om du föredrar en mer köttliknande proteinkälla än kikärter och tofu så finns det gott om innovativa produkter på marknaden som ger en annan textur, såsom Deli Oats marinerade i chili och ingefära.  

 

3. Experimentera med alternativ till vitt ris   

Vanligtvis är raffinerat vitt ris karakteristiskt för asiatiska rätter. Men det finns många alternativ till vitt ris, såsom fullkornsris och quinoa. Förutom fullkornsris och quinoa i den vanliga ljusbruna färgen finns även svarta och mörkröda sorter. Och varför inte prova miljövänliga alternativ som ”ris” av fullkorn, havre eller riven blomkål? Alla dessa grönsaks- eller fullkornsalternativ ger dig stora mängder av fiber och näringsämnen. Om du inte är bekant med smaken av fullkorn kan en smakrik thaisås hjälpa dig på vägen. 

 

4. Minska mängden salt på ett smart sätt 

Salt är viktigt för att de flesta av oss ska känna oss nöjda med matens smak. Men våga utmana dig själv att vänja dig vid mindre salt. Det är faktiskt ganska lätt, om du är lite ihärdig. Men börja med utmaningen med dina vanliga kötträtter, i stället för att börja med veganmaten. Annars kanske du lurar dig själv att tro att veganmaten smakar sämre än köttbaserad mat. 

På flera av Pauligs varumärkessajter finns det många veganska recept som får det att vattnas i munnen. Karin delar med sig av några av sina rekommendationer nedan.  

- Dessa är både nyttiga och ser utsökta ut – jag ser fram emot att få prova att laga dem åt mig och min familj. 

 

 

Gold&Green (på engelska)

 

Santa Maria 

 

Risenta