Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruoasta heitetään vuosittain pois? Tämä vastaa 1,3 miljardia tonnia ruokaa, ja arvioiden mukaan tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä. Me Pauligilla olemme sitoutuneet maailmanlaajuiseen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä ja teemme osamme minimoidaksemme hävikin syntymisen omassa toiminnassamme. Mitä konkreettisia toimia olemme jo tehneet vähentääksemme ruokahävikkiä ja muita ruoan ilmastovaikutuksia toiminnassamme?
Ruokahävikin minimointi tortillatehtaissa
Tiesitkö, että tortilloiden valmistuksessa ylijäänyt taikina voidaan käyttää tuotannossa uudelleen ruokahävikin ehkäisemiseksi? Vähennämme ruokahävikkiä tortillatehtaillamme palauttamalla ylijääneen taikinan takaisin valmistusprosessiin. Toimenpiteellä ei ole vaikutusta taikinan laatuun.
Ruotsin Landskronan-tortillatehtaamme kumppanina toimii paikallinen siankasvattaja Bengt Bengtsson, joka käyttää tortillatuotannossa syntyvän hävikin eläinrehun tuotantoon. Bengtin maatila sijaitsee tortillatehtaamme lähellä, jolloin kuljetusmatka on lyhyt ja kuljetuksen ympäristövaikutus siten pienempi.
Paulig antaa kahvijätteelleen uuden elämän
Kaikki Pauligin Suomen-tuotannossa syntyvä kahvijäte hyödynnetään biokaasun tuotantoon, kompostoidaan tai myydään raaka-aineeksi muuhun käyttöön.
Pauligin innovaatio- ja pääomasijoitushautomo PINC on sijoittanut tanskalaiseen Kaffe Bueno -start-up-yritykseen, joka uusiokäyttää Pauligin Helsingissä sijaitsevan Vuosaaren paahtimon kahvijätettä ja jalostaa siitä arvokkaita ainesosia kosmetiikkaa ja funktionaalisia elintarvikkeita varten. Kaffe Bueno ja PINC aloittivat yhteistyönsä kokeilemalla paahtimon kahvinpurujätteen uusiokäyttöä. Kokeilujakso johti sopimukseen, jonka myötä Paulig ryhtyi sijoittamaan Kaffe Buenon liiketoimintaan ja kahvintuotannon sivutuotetta alettiin hyödyntää arvokkaana raaka-aineena.
Vuosaaren ja Robert Paulig Roasteryn paahtimorakennukset ovat saaneet CarbonNeutral®-sertifikaatin. Kaikki Pauligin kahvi Suomessa paahdetaan biokaasulla, ja suurin paahtimomme Vuosaaressa on pyörinyt biokaasulla elokuusta 2015 alkaen.
Paulig ja Helsingin yliopisto aloittivat ainutlaatuisen perustutkimusprojektin: tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä Pauligin arvoketjussa
Paulig ja Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS ovat aloittaneet perustutkimusprojektin, jossa tutkitaan ruokahävikin syntymistä Pauligin raaka-aineiden toimitusketjussa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ruokahävikin tilaa raaka-aineiden tuotannon alkupäässä ja löytää uusia tapoja vähentää ruokahävikkiä toimitusketjussa.
”Ruokahävikkiä ja elintarvikejätettä syntyy ruoan arvoketjun jokaisessa vaiheessa. Tutkimusyhteistyö keskittyy raaka-aineen tuotannon alkuvaiheisiin arvoketjussa. Haluamme ymmärtää, millä tuotekategorioilla ja raaka-aineilla on suurin vaikutus ruokahävikkiin ja selvittää, miten hävikkiä voi vähentää raaka-aineiden tuotantomaissa”, sanoo Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen.
Tutkimus hyödyttää kaikkia ruoantuottajia, sillä tulokset julkaistaan kaikkien saataville.
Pakkauskehitys
Paulig panostaa voimakkaasti pakkauskehitykseen. Elintarvikepakkausten merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä ne suojaavat tuotteita ja vaikuttavat huomattavasti niiden säilyvyyteen. Pakkausten tärkein tehtävä on suojata elintarvikkeita ja juomia sekä mahdollisesti parantaa niiden säilyvyyttä. Pakkauksella on tärkeä rooli ruokahävikin ehkäisyssä.
Lue lisää Pauligin vastuullisuustyöstä.