Paulig Barista -instituutin kahvikouluttaja Jori Korhonen nauttii kahvinsa mieluiten hyvässä seurassa ja kauniissa luonnon valossa. Isoäitinsä kahvinvalmistukseen huippuammattilainen ei koskaan puutu. ”Minulla ei olisi ikinä sydäntä sanoa hänelle, että kahvi pitää keittää jotenkin toisella tavalla. Tärkeää on, että saan olla harvinaiset hetket hänen kanssaan.”
Paulig Barista -instituutin kouluttaja Jori Korhonen on kahvin huippuammattilainen, joka etsii kahvia juodessaan jatkuvasti poikkeavuuksia ja harvinaisuuksia – jotain erityistä ja uutta. Uusi vivahde maussa saa Korhosen innostumaan. Työssään hän analysoi tarkasti kahvin makua ja sen eri sävyjä. Vapaa-ajallaankin hän kokeilee jatkuvasti uusia, usein ulkomailta tilattuja kahvilajikkeita.
Korhosen arjen suosikki on kuitenkin tuttuakin tutumpi suomalaisille.
”Juhla Mokka -kahvi on ollut lempikahvini jo vuosien ajan. Olen ihan ehdottomasti vaaleiden paahtojen ystävä, ja Juhla Mokka -kahvissa korostuvat vaaleiden paahtojen parhaat puolet: raikas hapokkuus ja marjaiset makuvivahteet.”
Vastuullisuus vahvasti läsnä kahvihetkessä
Korhonen maistoi ensimmäisen kerran elämässään kahvia 8-vuotiaana mummolassa. Sekaan hän laittoi paljon sokeria ja maitoa, mutta maku ei tehnyt suurta vaikutusta. Herätys kahvin herkkään maailmaan tapahtui paljon myöhemmin opiskeluaikoina. Korhonen oli opiskelijana töissä eri kahviloissa. Työn ja opiskelun yhdistelmä oli raskas – väsymykseen hän oppi juomaan kahvia.
Nykyisin Korhonen juo kahvinsa aina mustana ja ilman sokeria.
”Tulin Paulig Barista -instituuttiin töihin muutama vuosi sitten, tammikuussa 2017, ja koulutan työkseni Pauligin avainasiakkaiden työntekijöitä kahvin maailmaan. Pääsen tapaamaan työssäni vuosittain tuhansia kahvista kiinnostuneita ihmisiä, mikä tekee jokaisesta työpäivästäni mielenkiintoisen ja erilaisen. Yhtenä tehtävänäni on pitää huolta, että asiakkaamme valmistavat mahdollisimman maukasta kahvia.”
Korhonen on huomannut, että hyvään kahvihetkeen vaikuttavat maun ohella myös monet muut tekijät: ihmiset ympärillä, kiireettömyys ja ympäristö.
”Pysähdyn turhan harvoin työpäivän aikana kahvikupin ääreen, vaikka kunnon rauhallinen kahvitauko työkaverien kanssa tekee kyllä todella hyvää. Jokainen on varmasti huomannut, kuinka kahvi maistuu erilaiselta riippuen tilanteesta, jossa se juodaan.”
Myös vastuullisuudella on merkittävä vaikutus kahvihetkeen.
”Kun kaikki asiat on tehty hyvin eikä mikään asia taustalla nakerra mieltä, kahvi esimerkiksi maistuu paljon paremmalta. Mieli ja tietoisuus ovat maistamisessa ehdottomasti mukana.”
Kahvihetket isoäidin kanssa arvokkaita
Vapaa-ajalla kahvi maistuu Korhoselle parhaiten isoäidin seurassa.
”Kohtaaminen 91-vuotiaan isoäitini kanssa on itsessään aina arvokas, eikä minulla olisi ikinä sydäntä sanoa, että kahvi pitää keittää jotenkin toisin. Se maistuu silti aina tosi hyvältä, koska saan olla ne harvinaiset hetket hänen kanssaan”, Korhonen kertoo.
Mieleenpainuvimmat hetket Juhla Mokka -kahvin parissa liittyvät sen sijaan vahvasti Korhosen työhön.
”Pari kertaa olemme kollegoiden kanssa kokeilleet, miten valmistetaan aivan absoluuttisen täydellinen kuppi Juhla Mokka -kahvia mitaten grammoja sekä optimoiden kahvin valmistukseen käytettävää vettä. Näitä kahveja maistaessa saa aina hyvän muistutuksen, miten hyvää Juhla Mokka -kahvi onkaan.”
Miksi kahvi on sitten niin tärkeä asia suomalaisille?
”Sotien jälkeen suomalaisilla ei ollut paljon luksustuotteita tarjolla, kahviakin sai säännellysti. Uskon, että kahvi on siksi suomalaisille niin tärkeä asia. Kahvi on osa hyvää arkea, mutta sillä on aina myös juhlistettu niin pieniä kuin suuria hetkiä elämässä.”
Lue myös: Finnish coffee culture is one-of-a-kind
8.1.2020