10.9.2018 Artikkeli

Yli vuosi sitten istuin lentokoneessa matkalla Peruun, edessäni vuoden pituinen seikkailu kahvin alkuperämaissa. Osasin arvata, että luvassa olisi paljon unohtumattomia hetkiä, mutta en aivan osannut odottaa kuinka opettavainen ja kokemusrikas vuosi tulisikaan olemaan. Kahvi vei minut Perusta Costa Ricaan, Nicaraguaan, Hondurasiin ja Guatemalaan sekä Itä-Afrikassa Tansaniaan, Ugandaan ja Keniaan. Pieni pala sydäntäni taisi jäädä jokaiseen maahan.

Vietin vuoden yhden tärkeän strategisen kumppanimme, Volcafen, kanssa. Meillä on heidän kanssaan yhteisiä kumppanuushankkeita, joiden kautta voimme tukea kestävämpää ja kannattavampaa kahvinviljelyä. Vuoden poissaoloni ei näkynyt konttorillamme tyhjänä työpöytänä, sillä kun minä menin Volcafen vieraaksi, tuli meille vastavuoroisesti Helsingin paahtimollemme vuorollaan yhteensä viisi työntekijää kahvin eri alkuperämaista. Minä pääsin siis matkaamaan kahvin alkulähteille ja he tulivat taas tutustumaan tarkemmin kahvin arvoketjun toiseen päähän ja meihin suomalaisiin, kahvin suurkuluttajiin. 

Anna Vänskä Guatemala

Guatemalassa keräämässä viljelijöiltä kahvinäytteitä, joiden laadun perusteella annetaan hinta viljelijälle. Viljelijöillä on aina vapaus myydä kenelle haluavat.

Vuoden aikana tutustuin tarkemmin Volcafen vastuullisuusohjelmaan, joka tukee konkreettisesti kahvinviljelijöitä neuvoen, kuinka kahvin laatua, kahvitilojen tuottavuutta ja kahvin tuotantokustannuksia voi parantaa. Pääsin seuraamaan ja itse osallistumaan tähän käytännönläheiseen työhön kymmenillä kahvitiloilla eri maissa ja eri alueilla. 

Elinkeino luonnonvoimien armoilla

Pääsin todistamaan luonnon voimaa useasti vuoden aikana. Perussa asuin kahvitilalla ja ensimmäisenä yönä heräsin maanjäristykseen. Tämä säikäytti, mutta onneksi vahingoilta vältyttiin. Vuoden aikana luonnonilmiöt ja niiden aiheuttamat tuhot tulivat kuitenkin tutuksi. Seurasin Guatemalassa kahvitilalla Fuego-tulivuoren toimintaa huolestuneena. Ensin tulivuori sylki tuhkapilviä ilmaan ja  lopulta tulivuori purkautui kohtalokkaimmin seurauksin. Costa Ricassa näin omin silmin, kuinka Nate-hirmumyrsky toi maahan muutaman päivän aikana useiden kuukausien sademäärän. Tämä aiheutti maanvyöryjä ja jätti useita kahvinviljely-yhteisöjä saarroksiin useiksi päiviksi. 

Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääriolosuhteet aiheuttavat haasteita kahvinviljelijän arkeen. Esimerkiksi sadekausi voi kestää aiempaa pidempään tai viljelyä voi hankaloittaa liika kuivuus. Viljelijöiden haasteet ovat hyvin alueellisia, ja siksi olemmekin Pauligilla halunneet huomioida ja mukauttaa kumppanuushankkeemme paikallisen alueen ja yhteisön tarpeisiin. 

Maailmalla matkatessa monipuolinen työnkuva

Minulta kysytään usein, mitä tein vuoden aikana. Pääsin osaksi yhteisöä: Asuin kahvinviljelijöiden kotona, leikkasin kahvipuita ja kunnostin kausityövoiman asuintiloja. Osallistuin arkisiin askareisiinkin ja keitin aamukahvia ja opettelin illalla täydellisten tortillojen tekoa. Työskentelin myös paikallisten agronomien kanssa ja opin paljon kasvitaudeista sekä alan parhaista viljelykäytännöistä. Matematiikkaakin tarvittiin, kun laskin yksittäisten tilojen tuotantokustannuksia. 

Anna Vänskä Honduras

Hondurasissa pääsimme kumppanimme Volcafen Joshuan kanssa viemään Paulig Kulmassa paahdetun kahvin takaisin viljelijälle. Joshua oli yksi Suomen paahtimolla työskennelleistä ”vaihtareista”.

Anna Vänskä cupping

Kahvin aistinvarainen arviointi eli ”cupping” on tärkeä osa kahvinmaistajan työtä. Tässä arvioidaan Hondurasissa uuden sadon laatua ja etsitään Pauligille sopivaa kahvia.

Päivät sujuivat vauhdilla ja eri prosesseihin perehtyen. Kahviviljelmien tultua tutuksi, toimin kahvin käsittelylaitoksella ja otin vastaan kuorma-autollisia kahvimarjoja, tarkistin kahvin laatua viljelijöiden toimittamien näytteiden perusteella sekä lapioin tuhansia kiloja kuivattuja kahvipapuja ja puhdistin kahvin käsittelylaitoksen vedenkäsittelytankkeja. Vuoden aikana tein myös kahvin aistinvaraista arviointia ja käsittelin kahvin laivaukseen tarvittavia laivausdokumentteja sekä tein kumppanuushankkeiden vastuullisuusarviointeja. Olin esimerkiksi mukana perustamassa Pauligin viljelijäyhteisöä Costa Ricaan. Jos ja kun vapaa-aikaa jäi, potkin jalkapalloa lasten kanssa sekä keskustelin paikallisten kanssa formulasta ja Suomen talvesta.

Anna Vänskä Peru

Arvioimme agronomin kanssa kahvin käsittelyprosessin toimivuutta laskemalla myllyssä rikkoutuneiden papujen määrää Villa Ricassa Perussa.

Anna Vänskä Tansania

Tansaniassa kahvi kuivataan auringon alla kuivauspöydillä.

Yksi mieleenpainuvimmista kohtaamisista oli vuoden lopussa Keniassa. Vierailin Kivungurun kahvitilalla, jonka omistajat Eileen ja John ovat hyvin tyypillisiä viljelijöitä – he ovat keskittyneet kahvinviljelyyn vasta jäätyään eläkkeelle. Istuimme pariskunnan olohuoneessa kahvilla ja huomasin seinällä heidän lastensa valmistujaiskuvat. Tiedustelin, työskenteleekö heistä kukaan kahvin parissa. Vastaus oli ”ei tällä hetkellä”, mutta oli hienoa kuulla, että nyt lapset ensimmäistä kertaa harkitsevat vanhempiensa työn jatkamista kahvin parissa, sillä kumppanuusohjelmaamme osallistumisen myötä kahvinviljelystä on tullut taloudellisesti kannattavaa. 

Anna Vänskä Costa Rica

Kahvitilalla Costa Ricassa kahvinviljelijän poika houkutteli pallottelemaan ennen seuraavalle tilalle lähtöä.

Paluu kotiin

Kaikkea oppimaani täytyy edelleen sulatella, vaikka palasin takaisin Suomeen jo muutama kuukausi sitten. Meillä Pauligilla vastuullisuustyön perustana on kahvin arvoketjun syvällinen tunteminen ja koen, että minulla on nyt paremmat valmiudet tämän työn kehittämiseen yhdessä kumppaniemme kanssa. 

Tällä hetkellä työpöydälläni on turvata kahvin saatavuus ensi syksyksi. Lisäksi jatkamme ja kehitämme kumppanuushankkeidemme auditointeja. Vuoden 2019 aikana kaikki kumppanuushankkeemme, joista hankimme kahvia, tulevat olemaan 3. eli riippumattoman osapuolen varmentamia.  Myös vierailut alkuperämaihin jatkuvat, sillä ne ovat tärkeä osa työtäni. Samalla tuntuu myös, että lähtiessäni matkalle kahvin alkulähteille palaisin toiseen kotiin. 

Anna Vänskä Costa Rica sunset

Aurinko laskee Costa Ricassa, Tarrazún kahvialueella.

Lue Annan aiemmat terveiset:

Matka kahvimaailman ympäri 365 päivässä
Kahvia lumihuippuisten vuorien takaa
Koko yhteisö kahvin takana
Lunta Saharassa ja rankkasateita Costa Ricassa
Onnellisten papujen matkassa Nicaraguassa

10.9.2018

Thumbnail

Anna Vänskä Anna työskentelee kahvien hankintapäällikkönä Pauligilla ja vietti 20172018 vuoden kahvin alkuperämaissa. Hän nauttii kahvinsa mieluiten suoraan kahvitilalla.