10.10.2019 Artikel

Fältförsäljningschef Pasi Jokinen från Pauligs Out Of Home-verksamhet var fascinerad av matlagning redan som barn. Maten har i dag en helt annan funktion än vad den hade för flera decennier sedan. Förut var maten en energikälla för människorna, medan den nuförtiden främst tillför njutning och innehåll i livet. ”Mat har alltid varit min grej – det känns fantastiskt att här hos Paulig få jobba med mat och hjälpa människor att äta gott, t.o.m. godare än normalt.”

”Gröt!” utbrister fältförsäljningschef Pasi Jokinen från Pauligs Out Of Home-verksamhet. Han har just fått frågan vad det första är han tänker på när det gäller den finska matkulturen. Gröt är enligt honom en typisk ”finsk grej”. Förr i tiden var maten framför allt en energikälla för vårt fattiga folk. Spannmål fanns det mycket av, och det var också lätt att konservera.

Den finska matkulturen kännetecknas av influenser från både öst och väst.

”För det första har vi i Finland, främst influerade av vår granne i öst, av tradition konserverat, syrat och saltat kål och rotfrukter. Vi har alltid använt ganska sparsamt med kryddor, men desto mer salt i stället”, berättar Jokinen.

Från grannen i väst, Sverige, har vi fått Janssons frestelse, köttbullarna, den gravade laxen och sillen. Men visst har också finländarna sina egna traditionella delikatesser, såsom memma, korngrynsgröt, ”nyrkkirieska”, dvs. ett korntunnbröd från östra Finland, och renskav. Alla läckerheter som naturen bjuder på, t.ex. bär, svamp, vilt och rötter, är viktiga traditionella ingredienser i den finländska matkulturen.

Under den tiden då Finland hörde till Sverige och Ryssland fanns det få högreståndspersoner här som tog influenser från Centraleuropa och hämtade med sig dyra råvaror till Finland. Dessa influenser nådde alltså sällan fram till det vanliga folket.

Den finska matkulturen är överlag mycket ung.

”På 1940-talet var det fortfarande nödtid i Finland. I dag lever vi i överflöd. Människorna tar mycket lättare till sig nya influenser. Eftersom vår matkultur är så pass ung ställer den inte heller så strikta gränser på oss. Det är liksom inte hela världen om man inte följer etiketten till punkt och pricka.”

Paulig Kokkikoulu9

Maten ger innehåll i livet

Jokinen har själv varit intresserad av matlagning ändå från barnsben. Hans mamma brukade uppmuntra honom att kocka.

”Vi var två bröder, och mamma lärde oss faktiskt på riktigt att laga mat, trots att det på 1970-talet nog inte ansågs höra till pojkars uppfostran”, berättar Jokinen.

Hans passion för mat har hållit i sig genom decennierna. För Jokinen är det inget mysterium varför så många människor idag är intresserade av mat.

”Mat har alltid intresserat människorna, men tidigare av helt olika orsaker. Förut höll maten människorna vid liv. I dag är maten inte längre enbart en energikälla, utan den ger också innehåll och njutning i livet. Den är också förknippad med många samhällsfrågor, såsom miljön och principen om hållbar utveckling. Människorna är i dag mycket mer medvetna om vad de äter. Vi har välsignats med många nya smaker från olika länder i världen, och allt nytt fascinerar oss. Jag kan faktiskt inte komma på en enda orsak till att mat inte skulle inspirera människor”, säger Jokinen med ett leende.

Det han själv gillar med den finska matkulturen är att den är säsongbetonad och kännetecknas av genuina, rejäla råvaror.

”På sommaren kan vi välja och vraka bland ett så gott som gränslöst utbud, och på vintern måste vi nästan helt och hållet ty oss till importerade råvaror. Från gamla tider vet vi ändå hur vi ska göra för att konservera vissa sommardelikatesser. Det här tycker jag är coolt. Jag tycker om den finska matkulturen för att den är så okonstlad – vi har bra råvaror och tydliga smaker.”

Paulig Kokkikoulu5

Franskt bröd och pålägg av nöttunga – mitt främsta smakminne

När Jokinen får frågan vilket hans viktigaste smakminne är dyker vi ner i hans barndom och går tillbaka till 1978. Den då 7-årige Pasi var tillsammans med sin pappa i Ishallen i Helsingfors och tittade på EM-finalen i juniorishockey, där Finland spelade mot Sovjetunionen. Finland vann matchen 6–5 under förlängning. Det avgörande målet gjordes av en otroligt begåvad kille vid namnet Jari Kurri.

På den tiden såldes det nog redan köttpiroger och knackkorvar i ishallarna, men det var allmän kutym att ta med en egen matsäck hemifrån. Pasi och hans pappa hade packat med sig varm kakao och franskt bröd med hemlagad nöttunga och riven pepparrot som pålägg.

”Den smakupplevelsen lever mycket starkt kvar i mitt minne. Jag kommer ihåg situationen så väl. Vi har alla starka smakminnen som hjälper oss att komma ihåg händelser från barndomen. Vi talar också ofta om smakminnen med våra kunder. Smaker kan återkalla minnen.”

När det gäller mattrender använder Jokinen gärna ordet ”matäventyr”.  Med det menar han smaker från den nya världen, gemenskap, upplevelser, kryddor och smaksättning; allt detta ligger Jokinen nära om hjärtat. Han fascineras av smakupplevelser, och det syns också i hans arbete.

”Vi får ofta frågan hur man ska göra för att få maten att smaka bättre. Det här är en fantastisk möjlighet för Paulig, och det bästa ordet för att beskriva fenomenet är enligt mig ”matäventyr”. Numera behöver man inte resa långt bort för att få uppleva rika, överraskande smakvärldar. Det räcker att man är intresserad av att pröva något nytt.”

Pasi Jokinen and Lenita Ingelin at Paulig Cooking Class

Paulig hjälper människor att äta läcker mat

Vad tycker Jokinen att gör hans arbete meningsfullt?

”Det känns alltid som en fantastisk framgång att nå olika mål tillsammans med kunderna. Det är fint att kunna skapa mervärde för kunderna och hjälpa dem att nå ännu större framgångar. Dessutom har mat alltid varit min grej – det är fantastiskt att få jobba med det man älskar. Paulig har otroligt fina produkter och varumärken. Jag får vara en upptäcktsresande i smakernas värld och hjälpa människorna att äta godare mat. Kan jag begära mer?”

Ett av Jokinens egna favoritrecept framför allt på sommaren är Jamaican jerk chicken med adobo-sås. Som tilltugg föredrar han nypotatis.

”Kycklingen kryddas med Jamaican jerk och penslas med olja. Efter det får den stå och få smak en timme, och sedan grillas den på kol. Den karibiska adobo-såsen finns som färdig sås bland Santa Maria-utbudet. Potatisen ska kokas så den blir nästan genomkokt, kryddas med en blandning av basilika, tomat och olja och sedan halstras på grillen.”

Pasi Jokinen

Pasi Jokinen

  • Arbete: Fältförsäljningschef för Pauligs Out Of Home-verksamhet
  • Karriär: Pasi Jokinen har gått restaurangskolan i Borgå. Han har arbetat med sina nuvarande uppgifter som fältförsäljningschef från början av juni 2019. Före det arbetade han närmare fem år som försäljningschef för Pauligs matservice inom ramen för varumärket Santa Maria. Under sin karriär har han arbetat som kock på flera olika restauranger samt med olika försäljnings- och marknadsföringsuppgifter inom livsmedelssektorn.
  • Fritidsintressen: ”Vi har en snart 1 år gammal coton de tuléar-hundvalp. Dessutom har jag en Volkswagen Beetle, årsmodell 1968, som jag brukar skruva på och köra omkring med. Och så är det ju maten förstås, som jag har både som arbete och hobby.”
  • Vad tar du med dig som present från Finland när du besöker någon utomlands? ”Rågbröd och salmiak men aldrig till exempel memma.”

Läs också:
More spice, more colour!
Traditional recipes are in fashion
Immigration transforms the worlds of flavours
Från thaimat till en tacorevolution
A whole lotta potatoes!

10.10.2019