Klimatförändringen och nya väderfenomen hotar den känsliga kaffeplantan. Anna, som är inköpschef för kaffe, reser i ett års tid runt i världen för att lära känna kaffeplantager och berättar i sin blogg om olika metoder för att möjliggöra kaffeodling även i framtiden.
I mitten av januari snöar det i Sahara, men i Helsingfors är marken fortfarande svart. Samtidigt borde det i Costa Rica vara sommar och torrtid, men under de senaste dagarna har landet drabbats av hällregn och kalla vindar. Regnen har fått kaffebuskarna att blomma flera månader för tidigt, vilket är dåligt för nästa års skörd.
Kaffe-divisionens verkställande direktör Elisa Markula skrev i sin blogg om klimatförändringens utmaningar – de överraskande väderfenomen som drabbar odlarna och hur man kan förbereda sig på dem. Exempelvis högre temperaturer än vanligt, förlängda regnperioder, ökad torka och starkare vindar än normalt är utmaningar som odlarna möter allt oftare. De förändrade väderfenomenen orsakas inte alltid av klimatförändringen, men de förvärrar till exempel spridningen av växtsjukdomar, försvårar hanteringen av kaffet eller orsakar erosion på kaffeplantagerna.
Kan man anpassa sig till klimatförändringen?
Till en viss grad är det möjligt att anpassa sig till klimatförändringen och dess utmaningar. God odlingspraxis dvs. goda dagliga arbetsrutiner på plantagen innehar en nyckelställning. Friska och välmående kaffebuskar har bättre motståndskraft mot olika sjukdomar – precis som människor. Skuggande träd gör att man kan kontrollera plantagens temperatur och mängden ljus för plantorna. Kanaler och diken hjälper till att leda bort regnvatten från buskar som annars får för mycket vatten. Med växtlighet i flera lager kan man binda vatten i jorden så att det filtreras och friges långsammare.
De flesta Arabica-sorterna är mycket känsliga för både skadedjur och växtsjukdomar. Ett sätt att anpassa sig till klimatförändringen är att utveckla och plantera nya kaffesorter som är mer resistenta mot växtsjukdomar och skadedjur.
Årtionden av forskning ligger bakom nya kaffesorter
Costa Ricas nationella kaffeinstitut ICAFE lanserade i december en ny kaffesort, Catiguá, till landets odlare. Catigúa uppstod redan 1980 i Brasilien genom korsning av två kaffesorter, Catuaí och hybridsorten Timor som är resistent i synnerhet mot bladrost. Den nya sorten är resultatet av 24 års utveckling: varje år väljs endast de bästa plantorna ut för att skapa en sort som är genetiskt enhetlig och stabil. År 2009 inledde Costa Ricas kaffeforskningsinstitut testning av Catiguá tillsammans med 18 andra kaffesorter och arten särskiljde sig från de andra i synnerhet genom sin produktivitet, kvalitet och goda motståndskraft. Nu, åtta år senare, är kaffesorten tillgänglig för landets odlare.
Valet av kaffesort är ett viktigt beslut för odlaren: eftersom den rekommenderade livscykeln för en kaffebuske är 20–30 år, kan fel val få långvariga konsekvenser. Det är också dyrt att plantera nya buskar. Förutom priset på själva busken kräver planteringen mycket arbete och de nya kaffeplantorna producerar inga bär förrän de är 2–3 år gamla. Alla kaffesorter kräver ändå lika mycket arbete i form av gödsling, klippning och kontroll av ljusmängden. Ett byte av kaffesort garanterar alltså inget skydd mot förändringar i vädret. Inom Pauligs partnerprogram erbjuds odlarna praktiskt stöd för att kunna välja de bästa odlingsmetoderna och kaffesorterna för varje individuell plantage. Härvid beaktas naturligtvis odlingens lönsamhet. Den ljusa framtiden för kaffet byggs tillsammans.