Toimitusketjumme ulottuu lukuisiin maihin eri puolilla maapalloa, ja siksi hankinnalla on vastuullisuustyössämme tärkeä rooli. Keskeinen keino sen varmistamiseksi, että työskentelemme vastuullisten kumppanien kanssa, on vierailla toimittajien luona alkuperämaissa ja auditoida heitä. Sourcing Development Manager Marika Korpilaakso tekee auditointeja alkuperämaissamme säännöllisesti.
Vaadimme kaikkia toimittajiamme allekirjoittamaan Paulig Code of Conduct -ohjeistuksen. Haluamme kuitenkin nähdä myös käytännössä, miten toimittajat vaatimuksiimme suhtautuvat, sekä varmistaa, että kumppanimme ovat vastuullisia.
– Strategisten toimittajien kanssa halutaan luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia ja yhteistyötä. On hyvin tärkeää, että käsityksemme vastuullisuudesta kohtaavat ja että olemme yhtä sitoutuneita vastaamaan haasteisiin, sillä vastuullisuuteen liittyviä haasteita ei voi ratkaista yksin, Korpilaakso kuvaa.
Auditointi on arviointiprosessi, jonka tarkoituksena on määrittää, vastaako toimittaja Pauligin toimittajaohjeistuksessa asetettuja vaatimuksia. Paulig auditoi noin 30 toimittajaa vuosittain.
Mitä auditoinnin aikana tapahtuu?
Marikan työn pääpainopisteenä on hankintaprosessien kehittäminen vastuullisuuden näkökulmasta. Hän tekee noin kymmenen auditointia vuosittain. Vuonna 2018 Marika teki auditointeja sekä nykyisille että mahdollisille toimittajille kauppatavaran, pakkausten ja raaka-aineiden alueilla Meksikossa, Sri Lankassa, Turkissa, Perussa ja Chilessä.
Täysimittainen auditointi kestää yleensä kaksi päivää, ja se on vuoropuhelua toimittajan ja Pauligin välillä. Pauligilta auditointiin osallistuvat tavallisesti tietyn raaka-aineen tai tuotteen hankinnasta vastaava johtaja sekä auditoija.
– Jos kyseessä on käsittelylaitos, tällaiseen auditointiin kuuluu neljä osaa. Niistä ensimmäisessä arvioidaan tuotantoa sekä sitä, miten tuotanto vastaa vaatimuksia työturvallisuuden ja ympäristöasioiden osalta. Toisessa osassa haluamme nähdä, millaisia käytäntöjä ja ohjeistuksia toimittajalla on esimerkiksi yhdenvertaiseen kohteluun, kurinpitoon, oikeudenmukaiseen korvaukseen ja turvallisuuteen liittyen, Korpilaakso kertoo.
– Muun muassa työtunteja, palkkoja ja koulutuksia koskevien asiakirjojen läpikäynti on tärkeä osa arviointia. Tässä yhteydessä on luonnollisesti toimittava hienotunteisesti. Lisäksi haastattelemme johtoa ja työntekijöitä. Käytämme aina ulkopuolista tulkkia puolueettomuuden varmistamiseksi.
Kullakin maalla on ominaispiirteensä, joihin meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota. Marika mainitsee esimerkkinä Thaimaan.
– Thaimaassa, josta Paulig hankkii chili- ja kalakastikkeen kaltaisia tuotteita, on paljon siirtotyöläisiä. Kun teemme auditointia Thaimaassa, meidän on pidettävä tämä mielessä ja puututtava erityispiirteisiin oikein, jotta varmistamme siirtotyöläisten oikeudenmukaisen kohtelun sekä samat oikeudet ja edut kuin paikallisilla työntekijöillä.
Entä jos löytyy jotain korjattavaa?
Jos auditointien aikana havaitaan vaatimustenvastaisuuksia, on olemassa näyttöä toimittajaohjeistuksen erityisestä rikkomuksesta. Vaatimustenvastaisuudet voivat olla vähäisiä (jotakin asiaa koskevan valvonnan puute) tai merkittäviä (esim. systemaattinen lain rikkominen).
– Jos vaatimustenvastaisuus havaitaan, toimittajalta vaaditaan yksityiskohtainen, korjauskeinot ja aikataulun käsittävä toimintasuunnitelma asian korjaamiseksi. Tapauksesta riippuen teemme kohteessa seuranta-auditointeja, joilla tarkastetaan, onko ongelmat korjattu, Marika kertoo.
Pauligille on hyvin tärkeää jättää hyvä maku kaikesta toiminnasta.
– Odotamme toimittajiltamme korkeaa vastuullisuuden tasoa. Jos toimittaja ei yllä vaatimuksiimme tai jos emme pääse yhteisymmärrykseen näistä asioista, liikekumppanuutta on arvioitava uudelleen.
Mitä auditoinneista voi oppia?
Auditoinnissa keskeistä on luottamuksen kasvattaminen sekä kumppanuuden kehittäminen toimittajan kanssa.
– Molemmat osapuolet – sekä toimittaja että me – voivat oppia paljon auditoinnin aikana. Lisäksi hankintajohtajat pääsevät näkemään toimittajista uuden puolen, kun keskipisteessä eivät olekaan hinnat, sopimukset tai muut hankinnan näkökohdat.
Alkuperämaissa vierailu on tehnyt Marikaan pysyvän vaikutuksen.
– Tunnen olevani etuoikeutettu, kun minulla on mahdollisuus käydä monien erilaisten toimittajien luona eri puolilla maailmaa. Kun on nähnyt, miten paljon kovaa työtä ja omistautumista jonkun tietyn raaka-aineen viljely ja käsittely vaativat, ruokaa ja juomaa osaa arvostaa jokapäiväisessä elämässään aivan uudella tavalla.