Paulig Coffee -divisioonan strategisen pakkauskehityksen vetäjä Kati Randell pohtii blogissaan kahvipakkauksiin liittyviä vastuullisuuskysymyksiä.
Tänäkin kesänä olemme saaneet lukea uutisista, kuinka valtamerien jätepyörteet vain jatkavat kasvuaan. Muovin pakkauksena hyvät ominaisuudet - keveys ja kestävyys - ovatkin huonoja ominaisuuksia valtameressä. Kysymys kuuluukin: voisiko kaikki muovipakkaukset kehittää biohajoaviksi?
Biohajoavat pakkaukset on valmistettu materiaalista, jonka bakteerit tai sienet voivat hajottaa vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi. Hajoaminen vaatii kuitenkin tietynlaiset olosuhteet - useimmiten teollisen kompostoinnin, jossa on läsnä oikeat mikrobit, tarpeeksi korkea lämpötila sekä tarpeeksi pitkä aika. Biohajoavuus-merkinnän saaminen edellyttää, että materiaalista 90 % on hajonnut kolmessa kuukaudessa - teollisissa olosuhteissa.
Biohajoavat pakkaukset hajoavat, mutta hitaasti
Silti tutkimustenkin mukaan suurin osa meistä kuluttajista uskoo, että jos pakkausmateriaali on merkitty ”biohajoavaksi”, se hajoaa luonnossa tai meressä. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Hajoaminen luonnossa vie kauan aikaa, useita kuukausia tai jopa vuosia. Tänä aikana –huonolla tuurilla– eläimet ehtivät syödä hajoamatonta materiaalia tai sotkeutua siihen.
Mutta miksei sitten kehitetä nopeasti luonnossa tai jopa meressä hajoavia pakkauksia?
Esimerkiksi kahvipakkauksen on suojattava kahvia ulkopuoliselta kosteudelta ja hapelta 12 kuukautta. Tällainen pakkaus ei siis ominaisuuksiensa takia voi saman tien hajota edes teollisessa kompostissa, maantien varresta tai valtamerestä puhumattakaan. Harva meistä tietää, että banaaninkuorenkin maatuminen vie 1-3 vuotta! Edellisessä blogitekstissäni pohdin tarkemmin pakkausten tärkeitä ominaisuuksia kahvin säilymiselle.
Kierrätys on kaiken a ja o
Pakkausmuovi ei ole ilkeä ongelma, joka hyppää itsekseen mereen, vaan muovi päätyy mereen ihmisten toiminnan seurauksena ja puutteellisen kierrätyksen takia. Oikein lajiteltuna ja käsiteltynä pakkausmuovit voidaan käytön jälkeen hyödyntää energiana ja joissain tapauksissa uusina tuotteina tai jopa multana.
Tulen kirjoittamaan syksyn aikana siitä, mitä me Pauligilla teemme parhaillaan pakkausten ympäristöystävällisyyden kehittämiseksi. Pysythän kuulolla!
Terveisin,
Kati Randell