19.1.2021 Artikkeli

Uusi vuosi on taas alkanut ja innostanut monet parantamaan elämäntapojaan. Terveellisemmin syöminen voi kuitenkin olla haasteellista, jos tuntuu, että terveellisempi ruoka on vähemmän maukasta. Pauligin vastuullisuuspäällikkö Karin Jonsson painii tämän dilemman kanssa päivittäin – hänen työnkuvaansa kuuluu nimittäin sen kartoittaminen, miten kuluttajille tarjotaan heidän haluamaansa herkullista ruokaa kehittäen sitä kuitenkin terveellisemmäksi. Tästä artikkelista löydät hänen parhaat vinkkinsä vegaanihaastetta varten tai muun terveellisen ruokavalion tueksi.

Terveellisyys on oleellisessa osassa, kun puhutaan elintarviketeollisuuden vastuullisuudesta. Nauttimamme ruoat ja juomat vaikuttavat suuresti terveyteemme, ja sen takia alalla toimivat pyrkivätkin jatkuvasti kehittämään tuotevalikoimaansa myös terveyden näkökulmasta kestävään suuntaan. Koska ihmisten tietoisuus terveysvaikutuksista kasvaa jatkuvasti, terveellisten ja ravinnerikkaiden ruokien ja juomien kehittäminen on yrityksille nykyään menestystekijä.

Pauligin ravinnosta ja ruoan terveellisyydestä vastaava vastuullisuuspäällikkö Karin Jonsson on yksi ravinnon ja terveyden asiantuntijoista Pauligilla. 
 

Karin Jonsson

Paulig on asettanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen olla oman alansa edelläkävijä vastuullisuudessa. Elintarvikkeiden vastuullisen tulevaisuuden näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajia kannustetaan tekemään kestäviä valintoja tinkimättä kuitenkaan ruuan mausta tai mutkattomuudesta. Pauligin tavoitteena on saada vuoteen 2030 mennessä 70 % liikevaihdostaan tuotteilla ja palveluilla, jotka edistävät sekä ihmisten ja maapallon terveyttä ja hyvinvointia. Jonssonilla on keskeinen rooli juuri ihmisten terveyteen liittyvässä osassa tätä tavoitetta.

“Olen keskittynyt tämänhetkisen tilanteen ja tulevaisuudennäkymien kartoittamiseen. Olemme lähteneet liikkeelle keskeisten asioiden määrittelemisestä, esimerkiksi mitä terveys todella on ja millaisia terveelliset tuotteet ovat.”

Jonssonin mukaan kuluttajien voi olla vaikea tietää, mitkä tuotteet ovat oikeasti terveellisiä, koska liikkeellä on paljon ristiriitaista tietoa ja lukematon määrä erilaisia ruokatrendejä ja -villityksiä.

“Tieteellisiin tutkimuksiin ja niiden pohjalta annettuihin virallisiin suosituksiin perustuva terveellisyyden käsitys on kuitenkin aika yhtenäinen. Yksi keskeisimmistä asioista on kasvipainotteisuus eli täysjyväviljojen, palkokasvien, pähkinöiden, siementen, hedelmien ja vihannesten käyttö ruokavaliossa.”

Elintarvikealan näkökulmasta suurin haaste on yhdistää terveellisyys siihen, mitä kuluttajat todella haluavat syödä ja juoda.

“Jos rima on liian korkealla – jos tuotteessa esimerkiksi on liikaa kuituja ja kokojyväviljaa – saattaa olla, että tuotetta ostavat vain ne, jotka syövät terveellisesti joka tapauksessa. Tuolloin tavoittelemamme vaikuttavuus jää aika vähäiseksi. Siksi tasapainottelemme jatkuvasti sen kanssa, että terveellinenkin ruoka maistuu herkulliselta.”

Ihmisten mielihalut voivat kuitenkin muuttua ajan kuluessa. Jonssonin mukaan kuluttajat voivat tottua uusiin makuihin ja oppia pitämään terveellisemmistä vaihtoehdoista. Näin kävi esimerkiksi Suomessa, jossa hallituksen toimien ansiosta suolan kulutus väheni, ja kansa tottui vähäsuolaisempaan ravintoon.

 

Näillä vinkeillä teet vegaanisesta ruoasta herkullista


Kasvipohjaisen ruokavalion lisääminen on sekä terveellistä että ympäristöystävällistä, ja Karin Jonssonilla on vinkkejä vegaanisten herkkujen maustamiseen terveellisyyttä unohtamatta.

"Vegaaninen ruoka on jotain paljon enemmän kuin lötköjä hampurilaisia kumijuustolla. Maailman ruokatarjontaan tutustumalla löytää upeita tapoja valmistaa ja nauttia vegaanista ruokaa, esimerkkeinä vaikkapa thairuoka ja Tex Mex."

Näin vuoden alussa monet osallistuvat vegaanihaasteeseen, haluavat vähentää lihan käyttöä tai muuten vain parantaa elintapojansa. Heitä varten Jonsson haluaa antaa parhaat vinkkinsä kasvipohjaiseen ja terveelliseen syömiseen – ruoan makua unohtamatta.

 

  1. Tex Mex -ruokaa kasviproteiineista

Tex Mex -täytteellä höystetty taco on täydellinen ruokalaji sekä ihmisten että maapallon hyvinvoinnille! Kasvipohjainen proteiini, esimerkiksi Nyhtökaura®, sopii aivan täydellisesti yhteen aromikkaan tacomausteseoksen kanssa. Lisää vain mukaan itsellesi mieleisimmät Tex Mex -lisukkeet.

Sama ohje pätee myös terveellisen kokojyvätortillan täytteeseen. Sen pähkinäiseen makuun sopivat runsaat maut ja eri koostumukset: mehukas tomaatti, rapea paprika, voimakas sipuli, makea mango, pehmeä avokado, mausteinen salsa, tuoksuva korianteri – tai vaikkapa pehmeän mausteinen papumuhennos.

Jos kaipaa vahvempaa makua, ruokaan voi lisätä tilkan itsetehtyä valkosipuli-chiliöljyä. Sen lisäksi, että öljy korostaa makuja, se sisältää paljon terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kylmäpuristetun ekstraneitsytoliiviöljyn käyttö on erityisen suositeltavaa, koska se sisältää sydämen terveyttä edistäviä polyfenoleja.

 

2. Thaimakua currylla ja kookoksella

Thaikeittiö tarjoaa upean valikoiman ruokalajeja, jotka ovat sekä vegaanisia että maukkaita, ja jotka voi valmistaa terveellisesti. Tässä on helppo onnistua: mausta vain suosikkivihanneksesi erilaisia currytahnoja käyttäen.

Ruoan voi maustaa esimerkiksi vihreällä tai punaisella currytahnalla, kasviöljyillä ja kaatamalla sekaan hieman kookosmaitoa. Sitten vain vihanneksia ja palkokasveja sekaan oman maun mukaan: purjoa, parsakaalia, maustepaprikaa, tofua ja/tai kikherneitä. Tässäkin ruoassa itsetehty valkosipuli-chiliöljy nostaa maut esiin ja samalla parantaa ruoan rasvahappokoostumusta.

Jos ruokaan kaipaa kuitenkin lihaa muistuttavia proteiinilähteitä kuin kikherneitä tai tofua, on markkinoilla monia koostumukseltaan lihamaisia tuotteita, kuten esimerkiksi chili-inkiväärimarinoitu Delikaura.

 

3. Kokeile vaihtaa valkoinen riisi johonkin muuhun

Aasialaisissa ruoissa käytetään yleensä valkoiseksi käsiteltyä riisiä, mutta sille löytyy monia oivia vaihtoehtojakin, kuten esimerkiksi täysjyväriisi ja kvinoa. Tavallisen vaaleanruskean täysjyväriisin lisäksi on olemassa myös mustaa ja tummanpunaista riisiä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös täysjyvävehnä tai -kaura sekä kukkakaalista murustamalla tehty ”riisi”. Kaikista näistä vilja- ja vihannesvaihtoehdoista saa paljon sekä kuituja että ravintoaineita. Jos täysjyväviljan maku ei ole tuttu, maukas thaikastike auttaa varmasti ihastumaan täysjyvän makuun.

 

4. Vähennä suolaa viisaasti

Useimpien ihmisten mielestä ruoka vaatii suolaa maistuakseen hyvältä. Haasta kuitenkin itsesi totuttelemaan vähäsuolaisempaan ruokaan. Se onnistuu helposti, kun vain toimii päättäväisesti. Aloita haasteesi vähentämällä suolaa tutuista liharuoista, ja siirry vasta sen jälkeen vähäsuolaiseen vegaaniseen ruokaan. Näin et erehdy luulemaan, että vegaanisen ruoan maku olisi itsessään huonompi kuin liharuoan maku.

Pauligin brändien sivustoilta löytyy laaja valikoima reseptejä erilaisiin suussa sulaviin vegaaniruokiin. Alta löydät Jonssonin suositukset.

”Nämä ovat kaikki sekä terveellisiä että vaikuttavat herkullisilta. Kaikkia näitä aion itsekin kokeilla valmistaa itselleni ja perheelleni.”

 

Gold&Green 

Santa Maria