Paulig panostaa Poco Loco -brändeineen ilmastoystävälliseen ruoantuotantoon. Uusinta teknologiaa hyödyntävä, korkea, punavalkoinen varastorakennus Belgian Roeselaressa on maamerkki, jonka olemassaolo on vähentänyt rekkakuljetuksien määrää 25 000:lla vuodessa.
Belgian Roeselaressa sijaitsevan Pauligin Poco Loco -tuotantolaitoksen liepeillä ei kiemurtele rekkajonoja. Syynä rekkaliikenteen vähenemiseen on uusi innovatiivinen varastoratkaisu. Se on vähentänyt texmex-ruokayrityksen kuorma-autokuljetuksia peräti 25 000:lla matkalla vuodessa. Hiilidioksidipäästöissä tämä merkitsee 365 tonnin vuosittaista vähenemistä.
Tortillalastut, wrapit, tacot, kastikkeet ja dipit ovat siis kaupan hyllyille päästyään kuormittaneet ilmakehää aiempaa selkeästi vähemmillä hiilidioksidipäästöillä.
Tuotantolaitoksen ja varaston välille on rakennettu sadan metrin mittainen silta. Raaka-aineet siirtyvät sillan yli automaattisia kuljetuslinjoja pitkin varastosta tuotantolaitoksiin ja valmiit tuotteet taas samaa reittiä takaisin varastorakennukseen.
Punavalkoinen, korkea varastorakennus on myös tunnistettava maamerkki, joka näkyy kauas Roeselare Port -moottoritie E403:n varrelta. Uuden automatisoidun varaston pinta-ala on 10 000 neliömetriä, ja se on peräti 43 metriä korkea.
Kysyimme Paulig Groupin logistiikkajohtaja Rogier Verkarrelta tarkemmin tästä häkellyttävästä varastoinnovaatiosta sekä hänen omasta työstään.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
”Saavun toimistolle kello kahdeksan ja juon kupin kahvia. Tämän jälkeen jokainen päivä on uniikki, tyypillistä päivää ei ole. Yleisesti noin puolet työajastani menee ihmisten tapaamiseen – auttamiseen, koutsaamiseen, johtamiseen, keskustelemiseen logistiikan toimintojen kehittämisestä. Loppu aika menee Supply Chain -johtoryhmän kanssa ja erityisprojektien parissa työskentelyyn. Lisäksi matkustan melko paljon tapaamaan muita tiimejämme – noin kaksi kertaa kuukaudessa.”
”Jos minulla on aikaa, kiertelen varastoissa ja tehdasalueilla ja juttelen ihmisten kanssa. Tämä auttaa minua ymmärtämään, mitä myymälätasossa on meneillään ja miten toimintaa voisi kehittää.”
Mikä oli ensireaktiosi, kun näit uuden, korkean, punavalkoisen varastoratkaisun?
”Halusimme arkkitehdilta luovuutta – emme taas yhtä harmaata kuutiota. Tarkoituksenamme oli saada lisää näkyvyyttä. Halusimme herättää ihmisten uteliaisuuden ja keskustelua. Siltikin uuden varastorakennuksen luonnosten näkeminen yllätti. Poco Loco on espanjaa ja tarkoittaa vähän hullua. Omasta mielestäni varaston upea design ei voisi sopia yritykselle paremmin.”
Kuinka uniikki ratkaisu Pauligin Poco Loco -varasto on?
”Automatisoidut, korkeat varastot ovat sinänsä yleistymässä kehittyneen teollisuuden yrityksissä. Konsepti ja teknologia itsessään eivät siis ole uusia. Niiden sijasta automaation taso sekä varaston hallinnointiin käytetty teknologia tekevät kokonaisuudesta hyvin ainutlaatuisen.”
Mikä on kaikkein innovatiivisinta kokonaisuudessa?
”Suurinta osaa varastoista operoidaan erityisellä varastohallinnan ohjelmistolla (WMS). Hankaluutena niissä on usein datan epäyhtenäisyys eri tietojärjestelmissä. Välttääksemme tämänkaltaiset dataongelmat kehitimme räätälöidyn WMS-ratkaisun osana Microsoft Dynamic AX -ympäristöämme. Näin pystyimme rakentamaan yhden version totuudesta. Myynti-, suunnittelu- ja varastotyöntekijät katsovat nyt kaikki samoja numeroita. Olemme ratkaisusta hyvin ylpeitä ja olimme esittelemässä sitä vuonna 2017 Dublinissa, merkittävässä alan tapahtumassa.”
Miten kuvailisit IT:n roolia mahdollistajana projektissa?
”Ilman hyvää IT-järjestelmää ja -työkaluja tämänkaltainen installaatio ei olisi mahdollinen. Kaikkien tavoitteiden, toimintojen ja valittujen algoritmien täytyy olla saumattomasti yhteydessä toisiinsa. Tämä on mahdollista ainoastaan järeiden, uudenaikaisten IT-työkalujen avulla.”
Miten kuvailisit varaston taloudellisia vaikutuksia liiketoiminnalle?
”Investointi on hyvin kannattava. Emme enää tarvitse kolmatta osapuolta huolehtimaan inventaariosta. Lisäksi pitkälle viedyn automaation ansiosta investointi maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa. Sillä on ollut positiivinen vaikutus EBITiin heti ensimmäisestä vuodesta alkaen.”
Varastoinnovaatio on vähentänyt selvästi rekkaliikennettä. Miten kuvailisit uuden ratkaisun ilmastovaikutuksia?
”Varasto on suorassa yhteydessä tuotantoon ja poistaa siksi tarpeen rekkaliikenteelle tuotannon ja varaston välillä. Laskujemme mukaan tämä vähentää kuorma-automatkojen määrää 25 000:lla vuodessa, mikä taas tarkoittaa hiilidioksidin suhteen 365 tonnin päästövähennyksiä. Voimme myös tulevaisuudessa hankkia tuulimyllyn varaston lähistölle, mikä tekisi varastosta sataprosenttisesti hiilidioksidivapaan.”
Mikä varastoinnovaatiossa inspiroi sinua henkilökohtaisesti eniten? Miksi?
”Materiaalivirtojen optimointi on jatkuva haaste toimitusketjussa. Välttämällä tarpeettomien tuotteiden käyttöä vähennämme hävikkiä ja teemme operaatioistamme notkeampia. Olemme keskittyneet suunnittelussa vahvasti näiden asioiden kehittämiseen.”
Mikä prosessissa oli kaikkein haastavinta?
”Projektin laajuus ja osapuolten moninaisuus tekivät siitä aika mutkikkaan.”
Mikä on seuraava innovatiivinen askel tulevaisuudessa?
”Työskentelemme paraikaa pakkauskehityksen sekä materiaalivirtojen kehittämisen parissa. Haluamme kehittää tuotantoamme suuntaan, joka esimerkiksi vähentää tuotesäilytystä ja puskurointia. Lisäksi muutamme varaston keskuspaikaksi, eräänlaiseksi hubiksi, joka yhdistää ja toimittaa tuotteet keskieurooppalaisille asiakkaillemme.”
Rogier Verkarre
Työura: Uransa aikana Rogier Verkarre on työskennellyt useissa eri tuotantoon, logistiikkaan sekä tietotekniikkaan liittyvissä johtotehtävissä. Pauligin Poco Loco -brändin parissa hän on työskennellyt kymmenen vuotta. Ennen Poco Locoa hän työskenteli kahdeksan vuotta eurooppalaisessa Latexco-yrityksessä. Uransa Verkarre aloitti prosessi-insinöörinä belgialaisessa tehtaassa. Hän on asunut Espanjassa sekä Yhdysvalloissa, joissa on muun muassa ollut mukana auttamassa uusien tehtaiden perustamisessa.
Harrastukset: ”Kun minulla on vapaa-aikaa, yritän olla hyvä isä 6-, 9- ja 11-vuotiaille tyttärilleni. Nautin myös pienistä ja suurista remonttiprojekteista kotona. Lisäksi olen harrastanut ja opettanut karatea yli 25 vuoden ajan.”
Motto: ”Tavoite ilman suunnitelmaa on pelkkä toive.”