Sadan elefantin paino. Sitä vastaavan määrän sokeria Santa Maria on poistanut tuotteistaan vuonna 2015 aloitetun koko tuotevalikoiman uudelleenlanseerauksen jälkeen. Samalla tuotteista on poistettu myös yli 200 tonnia suolaa ja paljon tarpeettomia lisäaineita. Ne on korvattu mausteilla ja luonnollisilla ainesosilla.
Vähemmän sokeria, suolaa ja lisäaineita sisältävien tuotteiden kysyntä onkin yksi elintarvike- ja juoma-alan keskeisimmistä trendeistä. Sama trendi on selkeästi havaittavissa myös muualla. Kyselytutkimus eurobarometrin mukaan 66 % eurooppalaisista on huolissaan ruoan lisäaineista. Yhdysvalloissa on puolestaan pyritty viime aikoina kiristämään lasten sokerinsaantia koskevia suosituksia.
Santa Marialla kehitys näkyy selvästi
– On selvästi nähtävissä, että lisäaineisiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. On myös tärkeää huomata, että meille kyse ei ole mistään ohimenevästä villityksestä vaan erittäin tärkeästä vastuualueesta. Elintarvikealan yrityksenä meillä on paljon vaikutusvaltaa, ja voimme todella muuttaa asioita parantamalla omia tuotteitamme entisestään, uskoo Sandra Flodström Santa Marian vastuullisuusorganisaatiosta.
Viime vuonna Santa Maria lanseerasi uudelleen joitakin Tex Mex -valikoimansa tuotteita, joista poistettiin ylimääräistä suolaa, sokeria ja lisäaineita. Niiden sijaan tuotteisiin päätettiin esimerkiksi lisätä mausteita. Nyt yritys lanseeraa uudelleen myös muita samalla tavoin paranneltuja tuotteita.
– Uudet tortillamme, dippimausteseoksemme, taco-kastikkeemme ja salsamme sekä intialaiset mausteseoksemme, nuudelimme ja kookosmaitomme ovat nyt kaupoissa kuluttajien saatavilla. Tähän mennessä olemme poistaneet tuotteista 385 tonnia sokeria ja yli 200 tonnia suolaa. Emme kuitenkaan aio lopettaa tähän. Vuoteen 2020 mennessä pyrimme vähentämään tuotteidemme kokonaissuolapitoisuutta 25 prosentilla ja sokeripitoisuutta 50 prosentilla vuoteen 2014 verrattuna, kertoo Santa Marian markkinointi- ja innovaatiojohtaja Kristina Lukes.
Suolaa ja sokeria ei jäädä kaipaamaan, mutta on yksi asia, josta Santa Maria ei tingi: maku
– Santa Marialle kaikkein tärkeintä on aina ollut maku. Siitä seuraa aina hieman ylimääräistä työtä, kun kehitämme tuotteitamme. On nimittäin vaikea poistaa tai vaihtaa ainesosia niin, että maku säilyy samana tai paranee entisestään. Toisaalta se myös tekee onnistumisesta vieläkin hauskempaa, Sandra Flodström toteaa.