Gold&Green Foodsin toimitusjohtajan Maija Itkosen mukaan vähemmän on nyt enemmän ruoanlaitossa. Raaka-aineita ei tarvitse olla monia, kunhan ne ovat laadukkaita. Puhtaat maut puhuttavat. ”Filosofia istuu mainiosti myös Tex Mexiin. Kokeilkaa esimerkiksi tacoja, joiden täytteenä on Nyhtökauraa, limemarinoitua punakaalia ja korianterijugurttia.”
Gold&Green Foodsin perustaja ja toimitusjohtaja Maija Itkonen muistelee kaiholla Kalifornian kioskeissa myytäviä kalatacoja. Leivitetyn kalan kanssa tarjolla oli limellä, sokerilla ja suolalla marinoitua punakaalia sekä korianterijugurttia – ihana yhdistelmä!
Samaa tacoreseptiä Itkonen soveltaa nykyisin Nyhtökauraan.
”Tex Mexin ei aina tarvitse olla tuttua ja turvallista. Siitä voi löytää yllättäviä makumaailmoja – Tex Mexiä kannattaa katsoa monelta kantilta. Ideana ei ole mielestäni laittaa lettujen väliin yhtä aikaa kaikkea mahdollista. Ennemminkin pidän yksinkertaisista, freeseistä mauista”, Itkonen kertoo.
Tex Mexistä on moneksi myös kaloreiden kannalta.
”Se mahdollistaa sekä hemmottelevamman mättömeiningin että hyvin kevyen ateriavaihtoehdon.”
Espanja hurahti Nyhtökauraan
Eri puolilta maailmaa tullut palaute sen todistaa: Nyhtökaura sopii erinomaisesti tacoihin ja ylipäätään Tex Mexiin.
Gold&Greenin yhteistyö Taco Bellin kanssa on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Espanjassa 53 Taco Bell -ravintolaa myy Nyhtökauraa. Kolme Lontoon Taco Bell -ravintolaa on tarjonnut Nyhtökauraa osana kasvisruokatarjoamaansa. Uusia markkinoitakin on avautumassa.
Lihamaana tunnetusta Espanjasta saatu palaute naurattaa Nyhtökauran kehittäjää.
”Asiakkaat olisivat Espanjassa halunneet sertifikaatin siitä, että Nyhtökaura on varmasti vegeä. Heidän mielestään se maistui niin hyvältä, että epäilivät sen olevan eläinperäistä. Nyhtis vaan toimii ihan älyttömän hyvin tacoissa.”
Suurkeittiötuotteena Nyhtökauraa saa tällä hetkellä Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista sekä Hollannista. Marraskuusta alkaen Nyhtökauraa on ollut saatavilla myös viidessä Metro Cash&Carry -tukkuliikkeessä Saksassa, ja joulukuusta alkaen sitä on tarjoiltu Hollannin IKEA-ravintoloissa.
Alkukeväästä 2020 Nyhtökaura lanseerattiin myös Yhdysvalloissa maailman johtavan elintarvikejakelija Syscon valikoimissa.
“Harva suomalainen ruoka-alan yritys on astunut Yhdysvaltain markkinoille yhtä näyttävästi ja laajamittaisesti”, Itkonen toteaa ylpeänä.
Kasvisruoka on new normal
Ymmärrys siitä, miten suuri vaikutus ruoalla on hyvinvointiin, voimistuu maailmalla entisestään. Raaka-aineilla kikkailu ei ole juuri nyt pinnalla. Raaka-aineita voi olla vähän mutta niiden pitää olla laadukkaita. Vähemmän on enemmän -ajattelu sekä sesonkiruoan arvostus kukoistavat ruokapiireissä.
”Ajattelussa on menty ikään kuin vähän taaksepäin. Kaali, joka on yksinkertainen, perinteikäs, ravintorikas ja edullinen raaka-aine, mummon sienisäilykkeet, fermentointi – kaikki tällainen on maailmalla todella inn. Perinteet kiinnostavat ja tulevat esille uudella twistillä ja fuusiohengessä”, Itkonen sanoo.
Kasvisruoka on hänen mukaansa new normal. Ajattelumaailma on muuttunut todella nopeasti.
”Jännä huomata, että olemme yhtäkkiä siinä pisteessä, että jos ravintola tai mikä tahansa ruokatilaisuus haluaa olla kiinnostava ja uskottava, sen on tarjottava laadukasta kasvisruokaa.”
Ruoanlaittaminen on välittämistä
Entä millainen ruoanlaittaja Itkonen on vapaa-ajallaan?
”Valmistan kotona mielelläni suuria määriä ruokaa. Lapsilla on harrastus- ja muut menonsa ja vain harvoin osumme arjessa samanaikaisesti ruokapöydän ääreen. Ruokaa on kuitenkin meillä aina tarjolla ja sitä voi käydä hellalta ottamassa. Koen tärkeäksi, että ruoka on odottamassa muita perheenjäseniä, vaikka itse olisin poissa.”
Viikonloppuisin Itkonen yrittää pitää kiinni yhteisistä ruokahetkistä.
”Lapsilla ei saa esimerkiksi olla niin kiire kavereille, että voisivat lähteä kesken ruokapöydästä. Uskon kuitenkin, että arvostus ruokahetkiä kohtaan muodostuu lapsille pikkuhiljaa. Siellä jossain heidän päässään ajatus muhii.”
Itkonen nauttii siitä, että ruokapöydässä on paljon erilaisia kippoja ja vaihtoehtoja. Kun hän tarjoaa ystäville illalliseksi Tex Mexiä, ruokapöytä tulvii erilaisia dippejä, paputahnoja, yrttejä ja vihanneksia – ja tietenkin Nyhtistä erilaisissa muodoissa.
”Haluan, että jokainen pystyy rakentamaan itselleen pari kolme täysin erilaista makuelämystä.”
Lue myös:
Tex Mex – kaikkea mitä kaapista löytyy!
Tuore tutkimus: Tex Mex on suomalaisten lapsiperheiden uusi suosikkiruoka
Nyhtökaura® niittää mainetta Euroopassa – palkittiin Hollannissa Horecava Innovation Award 2020 -tunnustuksella
Gold&Greenin Nyhtökaura® ja Delikaura™ saivat Avainlippu-tunnuksen
Vegaaninen ruoka on luksusta
Julkaistu 14.5.2020.