22.5.2018 Artikkeli

Olen tehnyt töitä kahvin parissa vuosikausia. Mutta koskaan aiemmin työni ei ole ollut näin jännittävää kuin nyt. Mikä on muuttunut vuosien varrella?

Huomio keskittyy työssämme nykyisin yhä enemmän kahvin alkuperään, sen tuottajiin ja viljelijöihin – kahvintuotannon tulevaisuuteen. Kahvin parissa työskentelevät yritykset ja ihmiset ovat ymmärtäneet, että laadukkaan raakakahvin olemassaolo ei ole itsestäänselvyys. Kahvipensas vaatii kasvaakseen meiltä suuria ponnistuksia.

Mikäli haluamme tulevaisuudessakin nauttia pehmeistä, rauhallisista kahvihetkistä – juoda mieleistämme rikkaan ja lempeän aromikasta kahvia, paljon työtä on tehtävä.

Paulig on jo tähän mennessä tehnyt sitoumuksia, jollaisista en osannut kymmenen vuotta sitten edes unelmoida. Olemme tehneet lupauksen, että kaikki kahvimme hankitaan vastuullisesti varmennetuista lähteistä. Tämän toteutamme ostamalla UTZ-, RFA- tai FT-O-sertifioitua kahvia ja hankkimalla kahvimme tarkoin valittujen kumppanuushankkeiden kautta. Kumppanuushankkeiden kautta tavoitamme tulevaisuudessa sata tuhatta viljelijää. Olemme olleet myös mukana rakentamassa koulua Nicaraguassa sekä tukeneet Tansaniassa lasten koulutusmahdollisuuksia ja lukutaitoa.

Juuri vastuun kantaminen tekee tästä työstä jännittävän. Miksi tällaisia ohjelmia ja viljelijäyhteisöjä perustetaan? Mitä ne tarkoittavat? Mikä ylipäätään mahdollistaa viljelijöiden välisten ryhmien syntymisen?

Coffee beans in hands

 

Kumppanuushankkeet taklaavat koko yhteisön haasteita

Paulig tarvitsee hyviä ja luotettavia kumppaneita, jotta kahvin onnellinen arvoketju toteutuu. Visionääriset, edistykselliset toimittajat ja vientiyritykset ovat aloittaneet viljelijöiden kouluttamisen ja tukemisen kahvin alkuperämaissa aikoja sitten. Ne todella tuntevat paikalliset haasteet ja olosuhteet.

Kumppanuusohjelmien kautta sitoudumme pitkäjänteisesti parantamaan paikallisia oloja sekä kahvinviljelijän toimeentuloa. Tuemme viljelijöitä muiden muassa tarjoamalla heille koulutusta sekä agronomien oppeja. Kumppanuushankkeet taklaavat myös koko yhteisön haasteita. Lasten koulutuksen lisäksi keskiössä voi olla myös esimerkiksi puhdas vesi ja asunnot. Kumppanuushankkeidemme avulla pystymme siis kohdistamaan investointimme ja myös seuraamaan investointien vaikutusta.

Olemme allekirjoittaneet ensimmäiset yhteistyösopimukset Pauligin omien kumppanuushankkeiden kanssa Costa Ricassa, Nicaraguassa ja Etiopiassa. Suunnitelmana on solmia uusia sopimuksia vielä tämän vuoden aikana, ainakin Kolumbiassa ja myöhemmin myös muissa maissa.

Miksi tämä työ sitten on niin jännittävää? Koska meillä on nyt mahdollisuus yhdistää kahvin tuotantoketjun alku- ja loppupää toisiinsa. Rakennamme läheisemmän yhteyden niin eri maiden viljelijöiden, meidän – kuin lopulta myös kuluttajien välille. Tällä toiminnalla on todella merkitystä!

Coffee production

 

Valoisa oivallus

Vuosi sitten vietin Kolumbiassa neljä kuukautta rakentamassa perustaa Pauligin omille kumppanuusohjelmille ja viljelijäyhteisöille. Tapasin satoja viljelijöitä – ihmisiä, joita meidän on kiittäminen upean makuisista kahveista. En unohda koskaan hetkeä, jolloin ojensin paketin Paulig-kahvia viljelijöille. Ylpeys heidän silmissään oli jotain erityistä ja ikimuistoista.

Silloin oivalsin, mitä kahvin valoisa tulevaisuus tarkoittaa: kahvinviljelijöiden ja kuluttajien yhdistämistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä viljelijöiden elinolosuhteiden helpottamista.

Viime marraskuussa minulla oli etuoikeus vierailla tilalla, josta uusi Presidentti Special Blend -kahvi on peräisin. San Diego Buena Vista -tila on erinomainen esimerkki Pauligin kumppanuusohjelman vaikutuksista viljelijälle. Se on parantanut viljelijöiden tuottoja, vähentänyt heidän tuotantokustannuksiaan sekä auttanut heitä kehittämään kahvitilan hoitoa. Juuri tätä on kahvin valoisa tulevaisuus.

Intohimolla vaalittu ja vastuullisesti tuotettu kahvi tuottaa lisäarvoa kaikille ketjun osapuolille – ja maistuu paremmalta.

Terveisin,
András Koroknay-Pál

Thumbnail

András Koroknay-Pál András toimii Paulig Coffee -divisioonan hankintapäällikkönä. Hän vietti kevään 2017 Kolumbiassa tutustumassa tähän tärkeään kahvimaahan paremmin.